ΤΟΠΙΚΑ

Κόπηκαν μισθοί από επίσχεση

κόπηκαν-μισθοί-από-επίσχεση-307801

Η Διοίκηση δεσμεύτηκε για την επιστροφή των κομμένων από τους ειδικευόμενους

Αναβρασμός επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου εξαιτίας του περικομμένου εφημεριακού προγράμματος που θέτει σε επισφάλεια τη λειτουργία του.

Οι γιατροί στην χθεσινή έκτακτη γενική τους συνέλευση έθεσαν το ζήτημα ζητώντας την αλλαγή του προγράμματος προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βαλαγιάννης επεσήμανε πως η Διοίκηση του Αχιλλοπουλείο έδωσε εντολή για την πληρωμή των ημερών της επίσχεσης για τους ειδικευομένους, καθώς τους παρακρατήθηκε από το μισθό τους το ποσό, ενώ για τους ειδικούς δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Στη συνέλευση βρέθηκε και ο ταμίας της ΟΕΝΓΕ, λέγοντας πως το Νοσοκομείο Βόλου πρωτοτύπησε πανελλαδικά στην παρακράτηση χρημάτων από επίσχεση εργασίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εκτενής συζήτηση για το εφημεριακό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην έκτακτη γενική συνέλευση των Νοσοκομειακών Γιατρών. Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Δημήτρης Βαλαγιάννης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σημείωσε πως μέσα στο Μάρτιο το εφημεριακό πρόγραμμα άλλαξε τρεις φορές και μάλιστα προς το χειρότερο.

«Ο Διοικητής ισχυρίστηκε ότι άλλαξαν τα κονδύλια κι έπρεπε να αλλάξει και το πρόγραμμα, όμως δυστυχώς κάθε φορά είναι χειρότερα τα πράγματα. Το Επιστημονικό Συμβούλιο που εγκρίνει και το πρόγραμμα εφημερίας έχει σαφέστατα τοποθετηθεί ότι αυτό είναι επισφαλές, δηλαδή δεν υπάρχει ασφάλεια για τη λειτουργία του Νοσοκομείου», σχολίασε ο ίδιος.

Δίνοντας μία εικόνα για το τι συμβαίνει στο Αχιλλοπούλειο ο κ. Βαλαγιάννης ανέφερε πως οι ενεργές εφημερίες είναι λιγότερες και υπάρχουν ως επί το πλείστο εφημερίες ετοιμότητας. Βέβαια υπάρχουν ειδικότητες που δεν εφημερεύουν όλο το μήνα, αφήνοντας ακάλυπτες πολλές ημέρες. «Πρόβλημα αντιμετωπίζει το Οφθαλμολογικό Τμήμα, το ΩΡΛ, ο πνευμονολόγος, ο νευρολόγος, ο νευροχειρούργος, ειδικότητες που με τις εφημερίες τους δεν καλύπτουν όλο το μήνα. Αποτέλεσμα είναι τα περισσότερα περιστατικά να διακομίζονται στη Λάρισα, πράγμα που είναι τραγικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το κακό. Άλλωστε μία φορά θα γίνει και μπορεί να έχουμε απώλεια ζωής, πράγμα όμως που δεν το ανεχόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Βαλαγιάννης.

Η πρόταση των γιατρών είναι η αναπροσαρμογή των εφημεριών, έτσι ώστε να βγει ένα πρόγραμμα ασφαλές για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Επιστρέφονται… τα περικομμένα

Ο κ. Βαλαγιάννης ενημέρωσε τους γιατρούς πως η Διοίκηση έδωσε εντολή να δώσει πίσω τα χρήματα που κόπηκαν από το μισθό των ειδικευομένων, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

«Οι ειδικευόμενοι πήραν περικομμένο μισθό. Ευελπιστούμε η εντολή του Διοικητή να δώσει τα χρήματα στους ειδικευομένους, να γίνει πραγματικότητα. Εμείς όμως, οι ειδικοί, είμαστε καταδικασμένοι. Σε μας τα χρήματα από την επίσχεση κόπηκαν, ενώ μας χρωστούν τις εφημερίες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ο κ. Βαλαγιάννης επεσήμανε πως οι γιατροί υπολογίζουν πλέον και το τελευταίο ευρώ μιας και οι μισθοί τους έχουν περικοπεί, ενώ σχολίασε πως «η εναλλακτική κινητοποίησή μας πρέπει να γίνει την Κυριακή στην κάλπη».

Στήριξη στους γιατρούς

Στη γενική συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών βρέθηκε και ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, ταμίας της ΟΕΝΓΕ, λέγοντας πως «στο Νοσοκομείο υπάρχει ένα ακραίο δείγμα αυταρχισμού, που φτάνει μέχρι παράλογες πράξεις, μη νόμιμες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να περικόπτουν χρήματα των γιατρών επειδή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως αν και αρκετοί Διοικητές είχαν απειλήσει γιατρούς που βρέθηκαν σε επίσχεση εργασίας μόνο στο Νοσοκομείο Βόλου έγινε παρακράτηση από το μισθό τους.

«Είναι ο μοναδικός Διοικητής που το έκανε αυτό και θα έπρεπε και ο Διοικητής της Υ.ΠΕ αλλά και το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθούν ιδιαίτερα με την περίπτωση του Διοικητή, ο οποίος τους εκθέτει και ιδίως στην προεκλογική περίοδο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός εξέφρασε τη στήριξή του στους γιατρούς, ειδικούς και ειδικευομένους, σημειώνοντας πως το Νοσοκομείο Βόλου αλλά και εν γένει το ΕΣΥ χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου