ΤΟΠΙΚΑ

Στα αζήτητα τα κεράσια

στα-αζήτητα-τα-κεράσια-891994

Ισχυρό είναι το πλήγμα από τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια στην αγορά για τους παραγωγούς κερασιών στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Πηλίου, που βλέπουν την πλούσια φετινή σοδειά να καταλήγει στα αζήτητα. Η ζήτηση μειώθηκε κάθετα, καθώς οι καταναλωτές, στην συντριπτική τους πλειονότητα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη.

Αρκετοί είναι οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Πηλίου, οι οποίοι εγκαταλείπουν ήδη τις καλλιεργούμενες με κεράσια εκτάσεις τους, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για το προϊόν από τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών.

Η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες μηδενίζουν στην ουσία την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με το ονομαστό πηλιορείτικο προϊόν να σαπίζει στα δέντρα και να καταλήγει στα αζήτητα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν παραγωγοί από το Κεντρικό Πήλιο, ότι σχεδόν καθημερινά πηγαινοφέρνουν τις κλούβες με τα κεράσια στις λαϊκές, χωρίς να καταφέρνουν να πωλούν ούτε ένα κιλό, με συνέπεια να αφήνουν πλέον τους καρπούς να σαπίζουν στα δέντρα.

«Αρκετοί παραγωγοί κερασιών» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας Νίκος Κάπελας «εγκαταλείπουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις τους, καθώς δεν υπάρχει πλέον ζήτηση για το προϊόν. Η φετινή σοδειά είναι πλούσια, αλλά οι περισσότεροι αγρότες δεν μπορούν πλέον να πωλούν τα προϊόντα τους, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση από τους καταναλωτές. Ο κόσμος δεν αγοράζει κεράσια, γενικότερα δεν αγοράζει πλέον φρούτα, σε ικανοποιητικές τουλάχιστον ποσότητες, διότι δεν μπορεί να τα αγοράσει, καθώς δεν διαθέτει την απαιτούμενη αγοραστική δύναμη. Το κεράσι Πηλίου πωλείται φέτος προς 2 με 2,5 ευρώ το κιλό, βάσει πάντα του κόστους καλλιέργειας και παραγωγής, ωστόσο ο κόσμος δεν αγοράζει και η σοδειά σαπίζει στα δέντρα. Οι περισσότεροι παραγωγοί εγκατέλειψαν πλέον» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Σχετικά με τη συντήρηση του προϊόντος δεν υπάρχει η παραμικρή έστω προοπτική, καθώς πέρα από το κόστος, που απαιτείται για τους ψυκτικούς θαλάμους, το οποίο δεν μπορούν πια να καλύπτουν οι παραγωγοί, το κεράσι είναι ευπαθές προϊόν και σε αυτό το πλαίσιο είναι αδύνατη η συντήρησή του για περισσότερες από 10 συνολικά ημέρες.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν συνεταιριστές και αγρότες στο Κεντρικό Πήλιο, ατονεί μέρα με την ημέρα και το ενδιαφέρον εμπόρων για εξαγωγές του πηλιορείτικου κερασιού στο εξωτερικό, καθώς και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση.

«Η αυξημένη φετινή σοδειά κερασιών» τονίζει ο Ν. Κάπελας «καταλήγει στα αζήτητα και σαπίζει στα δέντρα, ενώ οι αγρότες έχουν ήδη προβεί στα απαιτούμενα έξοδα για την αγορά αγροεφοδίων για την καλλιέργεια και την παραγωγή του προϊόντος. Πρόκειται για αυξημένα έξοδα, τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν. Ποιος, όπως, μπορεί να καταλάβει την απόγνωση και την αγωνία του αγρότη;» καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου