ΤΟΠΙΚΑ

Το Λύκειο Αγριάς στο Λίπαρι της Ιταλίας

το-λύκειο-αγριάς-στο-λίπαρι-της-ιταλία-892028

Επίσκεψη στα Αιολικά νησιά της Ιταλίας πραγματοποίησε εκπροσώπηση από το Γενικό Λύκειο Αγριάς στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «STOP FENCES». Η εκπροσώπηση που πήγε ήταν τρεις καθηγήτριες, η κ. Κουμούτση Αναστασία, η κ. Κανδήλα Ρεγγίνα και η κ. Λαλιά Μαρία Από την πλευρά των μαθητών, την Ιταλία επισκέφτηκαν έξι μαθητές/τριες, ο Βαμβάκος Χάρης, ο Γανωτής Άρης, η Ευφραίμογλου Κωνσταντίνα, ο Κοτσοβός Παναγιώτης, η Μίγκα Μαρίσα και η Παππά Σταυριάννα

Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022 στο Λίπαρι της Ιταλίας, το μεγαλύτερο από τα Αιολικά νησιά. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες από το ενταγμένο στο πρόγραμμα σχολείο, το «ISTITUTΟ ISTRUZIONE SUPERIORE ΙSA CONTI ELLER VAINICHER». Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, μαθητές και καθηγητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχέση με τα παραπάνω θέματα, σε διάφορες περιοχές των Αιολικών νησιών.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη μέρα όλες οι ομάδες συμμετείχαν στην τελετή υποδοχής. Ακολούθησε παρουσίαση της εργασίας του κάθε σχολείου και ξενάγηση στα αξιοθέατα του Λίπαρι. Τη δεύτερη μέρα περιηγήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο βρίσκονται σημαντικά εκθέματα του ελληνικού πολιτισμού και του ιστορικού παρελθόντος της περιοχής. Στον περιβάλλοντα χώρο ξεναγήθηκαν στο καλοδιατηρημένο αρχαίο ελληνικό θέατρο καθώς και στη νεκρόπολη της περιοχής Ντιάνα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα νησιά Παναρέα και Στρόμπολι, τα οποία έχουν ενεργά ηφαίστεια. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά το εντυπωσιακό φαινόμενο της έκρηξης.

Την επομένη πραγματοποιήθηκε ημερήσια ξενάγηση στους οικισμούς του νησιού. Ακολούθησε εργαστήριο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με τη συνδρομή εικαστικού, το οποίο ενθουσίασε τους μαθητές και τους έδωσε τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική φτιάχνοντας μάσκες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο εργαστήριο γεμολόγου και με ενημέρωση για τον τρόπο κατασκευής των κοσμημάτων από τα πετρώματα της περιοχής

Την τελευταία μέρα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνέδριο αναφορικά με το περιβάλλον και την προστασία του, στο οποίο παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του ΟΗΕ .Το πρόγραμμα έκλεισε με συζήτηση –αξιολόγηση των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα.

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής η ομάδα του Λυκείου Αγριάς επισκέφθηκε αρχικά έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Σικελίας στους πρόποδες της Αίτνας, την εντυπωσιακά όμορφη πόλη Ταορμίνα. Το ταξίδι τελείωσε με μια σύντομη ξενάγηση στη μεσαιωνική πόλη της Βαλέτας στη Μάλτα.

Αυτή η εβδομάδα αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους από άλλες χώρες, να ανταλλάξουν απόψεις για τα εκπαιδευτικά συστήματα και να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας για μελλοντική συνεργασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου