ΤΟΠΙΚΑ

Απαιτείται άμεση παρέμβαση στην κατακόμβη

απαιτείται-άμεση-παρέμβαση-στην-κατα-892087

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε χθες ο αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Επιφάνειος Οικονόμου. Ο Αγιος Νικόλαος, ο πολιούχος, που σε λίγα χρόνια συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, χρήζει άμεσων παρεμβάσεων στην κατακόμβη.

«Η φυσιολογική γήρανση υλικών του οπλισμού σε συνδυασμό με τη μεγάλη εργασία που έχει εμποτίσει τον υπόγειο χώρο αλλά και την οροφή, προκαλεί μία κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση επέμβαση, αφού όσο το πρόβλημα παραμένει, τόσο θα οξύνεται η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή εκτελείται ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο στην οροφή του ναού. Ο αρχιμανδρίτης ευγνωμονεί την Περιφέρεια και ιδίως δε την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη. Απομένουν άλλες δύο φάσεις του για να ολοκληρωθεί και η Εκκλησία πιστεύει ότι θα γίνουν κι αυτές σιγά σιγά.

Την ίδια ώρα όμως που ολοκληρώνεται η παρέμβαση διαπιστώθηκε τεράστιο αντίστοιχο πρόβλημα στο υπόγειο του ναού, όπου λειτουργεί το πνευματικό κέντρο, γίνονται οι συνάξεις και τα κατηχητικά, και λειτουργεί και το «Δος Ημίν Σήμερον», το οποίο σιτίζει καθημερινά περί τους 100 πολίτες. «Ο χώρος αυτός καταρρέει λόγω της γήρανση του οπλισμού του κτιρίου και της μεγάλης υγρασίας. Η κατάσταση λαμβάνει δραματικές διαστάσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολιτικός Ναός σε συνεργασία με μηχανικό καθαιρεί την εσωτερική τοιχοποιία για να αποκαλυφθεί το πρόβλημα και το μέγεθός του, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να αποφασίσουν για τον τρόπο θεραπείας του προβλήματος.

«Εμείς μέχρι εκεί μπορούμε να φθάσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Δεν έχουμε χρήματα για να προχωρήσουμε παραπέρα. Ο Μητροπολιτικός μας Ναός δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να μπορέσει να εκποιήσει και να εξοικονομήσει χρήματα. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε προς κάθε φορέα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, όλους τους Βολιώτες. Δεν είναι απλώς μία ενορία κοινή ο Αγ. Νικόλαος. Απευθυνόμαστε στους βουλευτές μας, στις λοιπές αρχές και φορείς, τους συλλόγους, τους επιχειρηματίες και τον απλό λαό και ζητούμε βοήθεια για να φτιάξουμε ξανά το σπίτι του πολιούχου και να μπορέσουμε αφού αποκατασταθεί το μεγάλο δομικό πρόβλημα να το ανακαινίσουμε, να το εξοπλίσουμε με νέα επίπλωση, καινούργια ηλεκτρικά συστήματα, σύγχρονη κουζίνα και έπιπλα για να μπορέσει ξανά να καταστεί αξιοπρεπής, λειτουργικός και στη διάθεση του λαού μας», σημειώνει.

Επισημαίνεται αυτή τη στιγμή είναι σε αχρησία όλος ο χώρος, καθώς έχουν ανασταλεί όλες οι δραστηριότητες με εξαίρεση το «Δος Ημίν Σήμερον», το οποίο όμως είναι χωροταξικός περιορισμένο.

«Απαιτείται να αναλάβουμε δράση. Δεν μπορεί να μένει σε αχρησία ο χώρος, όταν οι τοίχοι είναι μουχλιασμένοι και τα σίδερα σάπια» καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου