ΤΟΠΙΚΑ

Αλλη μια διακωμώδηση της δικαιοσύνης

αλλη-μια-διακωμώδηση-της-δικαιοσύνης-851206

Το πόσο άθλιος είναι ο περίφημος νόμος «περί ευθύνης υπουργών» το έχω τονίσει πολλές φορές. Και αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά με την προχθεσινή απόφαση του τριμελούς κακουργιοδικείου για την υπόθεση της Δ.Ε.Κ.Α. που ήταν η κορυφή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου.
Το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορουμένους, όχι διότι έκρινε την ουσία της υπόθεσης, όχι διότι υπεισήλθε στην εξέταση των κατηγοριών, αλλά διότι δέχθηκε την άποψη ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Έτσι λοιπόν εξηγείται και το γιατί οι κατηγορούμενοι αυτή τη φορά παραδέχθηκαν εκείνο που είχαν αποφύγει να παραδεχθούν σε προηγούμενη εκδίκαση. Ότι δηλαδή για όσα διέπραξαν εις βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικροεπενδυτών αλλά και εις βάρος της εθνικής οικονομίας -αφού αγόρασαν “φούσκες” με τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών- είχαν πάρει εντολή από το τότε οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη.
Αφού όμως το δικαστήριο δεν είχε πια την δικαιοδοσία να ασκήσει δίωξη κατά των υπουργών συμπαρασύρονται και οι συνένοχοι.
Αυτή είναι δυστυχώς η ουσία του νόμου που ονομάζεται «περί ευθύνης υπουργών» σε σχήμα οξύμωρο, ενώ πρόκειται για νόμο μεθόδευσης απαλλαγής των υπουργών.
Πρόκειται περί ενός κατασκευάσματος, τις βασικές διατάξεις του οποίου επινόησαν οι απριλιανοί, καθώς πορεύονταν στην διαδικασία πολιτικοποίησης του καθεστώτος τους, ονειρευόμενοι να αντικαταστήσουν τα πηλήκια με τα ημίψηλα. Και το οποίο, τριάντα τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας επιβιώνει ως πολιτικό… ζόμπι, επειδή το βρήκαν… βολικό όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν έκτοτε. Γαλάζιες και πράσινες. Και απλώς προέβησαν ενίοτε σε τροποποιητικούς εξωραϊσμούς.
Αν θέλετε, κ. Πρόεδρε, να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός των πολιτών και να μην έχουμε και στο μέλλον τέτοιες, νομότυπες μεν, άθλιες δε, δικαστικές καταλήξεις σε υποθέσεις πολιτικών σκανδάλων, μια μόνη οδός υπάρχει. Να καταργηθεί αυτός ο άθλιος νόμος.
Υπάρχει το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας. Δεν χρειάζονται οι υπουργοί άλλη θωράκιση, που να τους εξαιρεί από την αρμοδιότητα του φυσικού δικαστή, ούτε να μετατρέπεται το κοινοβούλιο σε εισαγγελία και δικαστήριο. Και κυρίως δεν χρειάζεται ειδική, χαριστική περίοδος παραγραφής, που επεκτείνεται μάλιστα και στους συμμετόχους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου