ΤΟΠΙΚΑ

Εκτάσεις «βόμβες» στο Πήλιο με κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς

εκτάσεις-βόμβες-στο-πήλιο-με-κίνδυν-892185

Αμεσος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε ακαθάριστες ιδιωτικές, καλλιεργούμενες και μη, εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου δύο σχεδόν μήνες μετά την έναρξη της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Οι αρμόδιες αρχές συστήνουν τον άμεσο καθαρισμό και την αντίστοιχη αποψίλωση στις εκτάσεις, ωστόσο ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι το κόστος είναι απαγορευτικό, λόγω των ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα και των αυξήσεων στα μεροκάματα.

Αρκετές είναι στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου οι ακαθάριστες από ξερά χόρτα εκτάσεις, οι οποίες αποτελούν «βόμβες» με άμεσο τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πριν ακόμη την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οι εκπρόσωποι των αρμοδίων αρχών συνέστηναν και εξακολουθούν να συστήνουν στους ιδιοκτήτες τον άμεσο καθαρισμό και την αποψίλωση από τα ξερά χόρτα, ιδιαίτερα αν μέσα ή κοντά σε αυτές βρίσκονται κατοικίες, προκειμένου να αποφεύγεται το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ωστόσο, δύο περίπου μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πολλές είναι οι εκτάσεις, που παραμένουν ακαθάριστες, θέτοντας σε συνεχή συναγερμό και ετοιμότητα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές.

Πολλοί ιδιοκτήτες αδυνατούν να ανταποκριθούν, καθώς οι κατακόρυφες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα, καθιστούν πλέον απαγορευτική την προσπάθεια.

Για τα χορτοκοπτικά απαιτούνται υγρά καύσιμα, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες να μην έχουν, ιδιαίτερα φέτος, την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν, με συνέπεια να αφήνουν ακαθάριστες τις ιδιόκτητες εκτάσεις τους.

Να σημειωθεί ότι με τις ανατιμήσεις στα καύσιμα αυξήθηκαν ταυτόχρονα και τα μεροκάματα για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των εκτάσεων, καλλιεργούμενων και μη.

Οπως αναφέρουν ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Πήλιο, στην περίπτωση κατά την οποία διαθέτουν οι ίδιοι χορτοκοπτικά και αναθέσουν την εργασία, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 6 με 7 ευρώ την ώρα μόνο για την εργασία, καθώς το κόστος των καυσίμων και το αντίστοιχο για τυχόν συντήρηση του μηχανήματος το αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης της έκτασης δεν διαθέτει χορτοκοπτικό μηχάνημα και αναθέσει την εργασία, το μεροκάματο εκτοξεύεται στα 12 ευρώ κατά μέσο όρο, στα οποία περιλαμβάνονται η εργασία, το κόστος των καυσίμων και το αντίστοιχο για τη συντήρηση ή την τυχόν επισκευή του χορτοκοπτικού μηχανήματος.

Ιδιοκτήτες στο Πήλιο υποστηρίζουν ότι θέλουν να καθαρίσουν από ξερά χόρτα τις εκτάσεις τους, ωστόσο δεν διαθέτουν την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα για την αγορά υγρών καυσίμων ή την καταβολή των μεροκάματων.

Στην προκειμένη περίπτωση οι κατά τόπους δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν δράση καθαρίζοντας και αποψιλώνοντας τις εκτάσεις, βεβαιώνοντας το απαιτούμενο κόστος στους ιδιοκτήτες.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου