ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Μαραβέγιας: Επιτέλους λύση με το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου

κων-μαραβέγιας-επιτέλους-λύση-με-το-δ-892305

Από την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας εξέφρασε την ικανοποίηση της κοινωνίας του νομού σχετικά με τη λύση για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου.

Ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι μετά και την τελική συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ, μέσα στο επόμενο 15νθημερο, όπου θα οριστικοποιηθούν οι όροι ανάθεσης του έργου, θα ανοίξει ο «δρόμος» για την έναρξη του διαγωνισμού ανάδειξης του αναδόχου που θα κατασκευάσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο στο Βόλο. «Είμαι σίγουρος πως η συνεχιζόμενη στήριξη των ΣΔΙΤ εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης θα δικαιώσει την υπομονή και τις προσδοκίες όλων μας», σημείωσε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στη σημασία των διατάξεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία και μέσω αυτού το Υπ. Δικαιοσύνης προχωρά στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την διασυνοριακή συνεργασία στην καταπολέμηση οικονομικών εγκλημάτων νέου τύπου και για την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων εθνικών αρχών. Μάλιστα, ανέφερε ενδεικτικά ως παράδειγμα την υπόθεση σχετικά με την περιουσία του Γιώργου Τράγκα και το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που είδε το φως της δημοσιότητας, επικαλούμενος δήλωση πρώην στελέχους του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία κάποιες από τις εταιρείες του εκλιπόντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο φορολογικής έρευνας, αν δεν συνδέονταν «σε ευθεία γραμμή» με το φυσικό πρόσωπο.

Ο κ. Μαραβέγιας, πέραν της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του ψηφιακού οικονομικού εγκλήματος αναφέρθηκε με έμφαση και στις διατάξεις του νομοσχεδίου που διασφαλίζουν την ορθή εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όπως είπε, η Ν.Δ. έρχεται να διορθώσει σειρά λαθών και παραλείψεων σε προηγούμενους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ως κορυφαίο παράδειγμα προς αποφυγή τον Ποινικό Κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση Τσίπρα ελάχιστες βδομάδες πριν τις εκλογές του 2019.

Κλείνοντας, ο βουλευτής υπογράμμισε την σημασία δυο επιμέρους ρυθμίσεων για φαινόμενα που έχουν προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις:

α) τη διάταξη για την λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία η οποία τυποποιείται ως αξιόποινη πράξη και τιμωρείται τόσο σε βαθμό σοβαρού πλημμελήματος, όσο σε βαθμό κακουργήματος στις διακεκριμένες περιπτώσεις, με σημαντικότερη εκείνη όπου η πράξη είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει το θύμα σε αυτοκτονία ή σε απόπειρα της,

β) τη διάταξη που προβλέπει την αναβολή της ποινικής δίκης για σοβαρούς λόγους υγείας ή ανωτέρας βίας. Στόχος, όπως είπε, είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χορήγηση αναβολών σε ποινικά δικαστήρια και να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου