ΤΟΠΙΚΑ

Με βήμα σημειωτόν το ΟΣΔΕ

με-βήμα-σημειωτόν-το-οσδε-892507

Με βήμα σημειωτόν προχωρεί η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους αγρότες, η οποία για πρώτη φορά γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr. Η προθεσμία εκπνέει σε 10 ημέρες, ενώ σε σύνολο 650.000 δηλώσεων πανελλαδικά, υποβλήθηκε μέχρι στιγμής μόλις το 40%, με άμεσο τον κίνδυνο να χαθεί το 70% της προκαταβολής τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Με πολλά και δύσκολα προβλήματα έκανε φέτος πρεμιέρα στην πλατφόρμα του gov.gr η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για τους δικαιούχους παραγωγούς, παρά την αρχική δέσμευση των συναρμοδίων υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι τα πάντα ήταν έτοιμα και η όλη δράση θα ολοκληρωνόταν άμεσα και εύκολα.

Τα προβλήματα προέκυψαν με την έναρξη της διαδικασίας, καθώς αρχικά στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), που λειτουργούν στους κατά τόπους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, δεν είχαν αναρτηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία, προκειμένου η διαδικασία να προχωρεί απρόσκοπτα.

Επιπλέον, προβλήματα προέκυψαν με τις δηλώσεις των επικαιροποιημένων στοιχείων των δικαιούχων παραγωγών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στους δικαιούχους παραγωγούς με ετήσιες καλλιέργειες, οι οποίες αναπτύσσονται κυρίως στον κάμπο, καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία αλλάζουν κάθε χρόνο, διότι σε εκτάσεις, που πέρυσι καλλιεργούνταν ενδεχομένως σιτάρι, φέτος μπορεί να καλλιεργείται καλαμπόκι.

Αντίστοιχα προβλήματα δεν παρατηρούνται στις δεντρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες αναπτύσσονται κυρίως στο Πήλιο, καθώς το φυτικό κεφάλαιο παραμένει σταθερό, όπως και οι παραγωγές, όχι σε σοδειά, αλλά σε είδος παραγόμενου προϊόντος.

Η διαδικασία φρέναρε και αμέσως τα συναρμόδια υπουργεία ανέλαβαν πρωτοβουλίες, ωστόσο η καθυστέρηση είναι χαρακτηριστική, με την προθεσμία να εκπνέει σε 10 ημέρες.

«Η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ βρίσκεται ήδη αρκετά πίσω» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς και μέλος του νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) Δημήτρης Σπανός «καθώς η προθεσμία είναι για άλλες 10 ημέρες και σε σύνολο 650.000 δηλώσεων πανελλαδικά υποβλήθηκε ήδη μόλις το 40%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πέρυσι η όλη διαδικασία ολοκληρωνόταν μέχρι τις 15 Μαΐου το αργότερο. Φέτος βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουνίου και η διαδικασία είναι μόλις στο 40%. Προφανώς θα δοθεί παράταση, ωστόσο η ανησυχία στις τάξεις των αγροτών είναι έντονη, γιατί οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν. Είναι αναντίρρητα θετικό ότι από φέτος η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, κάθε αρχή και δύσκολη, ωστόσο τα προβλήματα απαιτείται άμεσα να ξεπεραστούν. Παρατηρείται χαρακτηριστική καθυστέρηση στην ανάρτηση των στοιχείων, ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα αργή» σημειώνει ο ίδιος.

Προκαταβολή

Ο κίνδυνος να χαθεί η προκαταβολή, λόγω της χαρακτηριστικής καθυστέρησης στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, είναι πλέον άμεσος, καθώς όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι στα κατά τόπους ΚΥΔ, συνεταιριστές, αλλά και παραγωγοί οι χρόνοι δεν βγαίνουν.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα γίνει η απαιτούμενη επεξεργασία των στοιχείων και η προκαταβολή, στο 70% του ποσού που δικαιούται ο κάθε παραγωγός, πρόκειται να δοθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την εξόφληση, το υπόλοιπο 30%, να είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, συγκεκριμένα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

«Είναι απολύτως αντιληπτό» αναφέρει ο Δημ. Σπανός «ότι ο προγραμματισμός δεν πρόκειται να τηρηθεί, διότι δεν βγαίνουν οι χρόνοι πλέον. Ενδεχομένως να μη δοθεί τον Οκτώβριο η προκαταβολή του 70% και να καταβληθεί αργότερα. Οι αγρότες είναι ανήσυχοι, ωστόσο χρειάζεται υπομονή, καθώς πρόκειται για ένα νέο σύστημα, απαραίτητο σε κάθε περίπτωση, αρκεί τα προβλήματα να επιλυθούν άμεσα» σημειώνει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου