«Απαξίωση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ»

Τελευταία ενημέρωση: 2022-06-23, 12:32:29
«Απαξίωση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ»

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ύστερα από σχετικές συζητήσεις σε συλλόγους διδασκόντων των ΕΠΑΛ και ΕΚ και σύσκεψη με συμμετοχή διευθυντών ΕΠΑΛ και ΕΚ και υπευθύνων μαθητείας, εκφράζει την αντίθεσή του στις σχεδιαζόμενες αλλαγές για τη μαθητεία, στο άρθρο 309 και 310 του σχεδίου Νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα, η ΕΛΜΕ εκφράζει την αντίθεσή της κυρίως:

  1. Στην υποχρεωτική λειτουργία του εργαστηριακού μαθήματος σε ώρες εκτός λειτουργίας του ΕΠΑΛ, που θα δημιουργήσει δυσεπίλυτα εκπαιδευτικά και διαχειριστικά προβλήματα και θα αυξήσει παράλογα το κόστος λειτουργίας. (πχ ανάγκη θέρμανσης ολόκληρου συγκροτήματος). Όπου και όταν κρίνεται σκόπιμο να μπορεί να λειτουργήσει εκτός ωρών λειτουργίας των ΕΠΑΛ, αλλά αυτό να μην είναι υποχρεωτικό.
  2. Στην αντιμετώπιση της μαθητείας ως ξεχωριστού έργου με αμοιβή, που αποκλείει τη κάλυψη – συμπλήρωση ωραρίου εκπαιδευτικών, ενώ η εποπτεία των επιχειρήσεων φαίνεται αντί για διδακτικό έργο να μετατρέπεται σε εξωδιδακτικό καθήκον, με προφανή προβλήματα στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών και τη λειτουργία του σχολείου. Διαπιστώνεται απροθυμία έως και άρνηση των έμπειρων εκπαιδευτικών που ασχολούνταν με τη μαθητεία να την αναλάβουν με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο. Η πρόσληψη αναπληρωτών αποκλειστικά για μαθητεία θα επιφέρει αρνήσεις, αντικαταστάσεις, καθυστερήσεις, που σε συνδυασμό με την απειρία και την έλλειψη συνέχειας θα καταργήσει στην πράξη τη μαθητεία στα ΕΠΑΛ.
  3. Στην ανάθεση της υπευθυνότητας – εποπτείας της μαθητείας στο Διευθυντή του ΕΠΑΛ και όχι σε άλλον εκπαιδευτικό του σχολείου, που θα επιλεγεί ως υπεύθυνος μαθητείας με αντίστοιχες ελαφρύνσεις – κίνητρα και θα επωμισθεί το δύσκολο και υπεύθυνο αυτό έργο, έχοντας το χρόνο και την εμπειρία να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.

Θεωρούμε ότι η μαθητεία έχει στρατηγική σημασία για την ΤΕΕ, πρέπει να ενισχυθεί, με ευθύνη της Πολιτείας και να συνεχίσει να αποτελεί οργανικό τμήμα των ΕΠΑΛ και ΕΚ και όχι ξεχωριστό έργο. Καλούμε την ΟΛΜΕ να αντιδράσει άμεσα στις σχεδιαζόμενες αλλαγές και να προβεί σε συγκεκριμένες θέσεις – προτάσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της μαθητείας.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
3
=