ΤΟΠΙΚΑ

Περιόρισαν τις εξορμήσεις οι Βολιώτες

περιόρισαν-τις-εξορμήσεις-οι-βολιώτε-892619

Περιορίστηκαν οι εξορμήσεις των Βολιωτών τα Σαββατοκύριακα λόγω του ράλι ανόδου των τιμών στα καύσιμα. Η πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου λέει πως οι Κυριακές παρουσιάζουν μειωμένες μετακινήσεις σε σχέση με άλλα χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων πιστεύουν πως πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για να ανακουφιστούν οι πολίτες.

«Οσο ανεβαίνουν οι τιμές, τόσο πέφτουν οι πωλήσεις. Υπάρχει οικονομική δυσκολία στην αγορά και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας να βγάλουμε το καλοκαίρι στον τουρισμό.

Το νέο επίδομα για τα καύσιμα θα τονώσει λίγο την κίνηση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να μειωθεί η τιμή για όλο το κοινωνικό σύνολο και η μείωση αυτή να διατηρηθεί», σημειώνει.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ συνεχίζουν να καταναλώνουν βενζίνη με ποσά της τάξεως των 20 ευρώ, όπως και προ της ενεργειακής κρίσης, όμως η κίνησή τους στα βενζινάδικα είναι πλέον αισθητά περιορισμένη.

«Οι Κυριακές δεν έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρά το καλοκαιράκι που διανύουμε που πάντοτε έφερνε αύξηση της κατανάλωσης στα καύσιμα», σημειώνει.

Το ράλι ανόδου των τιμών των καυσίμων συνεχίζεται με τις τιμές να διαμορφώνονται σε διαφορετικά επίπεδα κάθε εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή νομού είναι 2,47 ευρώ το λίτρο η βενζίνη και 2,10 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο.

«Σαν Ομοσπονδία έχουμε εισηγηθεί υλοποίηση του πάγιου αιτήματός μας για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση για να ανακουφιστεί όλη η κοινωνία Είμαστε τρίτοι στην Ευρώπη σε υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης και έκτη στον κόσμο», σημειώνει.

Επισημαίνεται πως τα πρατήρια υγρών καυσίμων δεσμεύονται με νόμο να έχουν το ίδιο περιθώριο κέρδους με πέρυσι τον Αύγουστο.

Το επίδομα για τα καύσιμα

Η αίτηση για τη χορήγηση του Fuel Pass 2 θα γίνει με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις που αφορούν στο έτος χρήσης 2021 και βασικό κριτήριο θα είναι το καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων (σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων) είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι του Fuel Pass 2, το οποίο επεκτείνεται για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οσον αφορά στη βενζίνη, τα ποσά για το δεύτερο γύρο της επιδότησης θα είναι αυξημένα, δηλαδή στα 80 ευρώ (από 45) για τα αυτοκίνητα και στα 60 ευρώ (από 35) για τα δίκυκλα. Στα νησιά, η επιδότηση θα φτάσει τα 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 70 ευρώ για τα δίκυκλα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου