ΤΟΠΙΚΑ

ΚΚΕ: Παρέμβαση για χαλαζόπληκτους αγρότες

κκε-παρέμβαση-για-χαλαζόπληκτους-αγρ-893734

Στα χωριά Αϊδίνι, Μικροθήβες, Ν. Αγχίαλο, Περίβλεπτο και Αερινό του Νομού Μαγνησίας περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, διαπιστώνοντας το μεγάλο μέγεθος της καταστροφής και συζητώντας με πληγέντες αγρότες από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

Σχετική ερώτηση για τη λήψη μέτρων κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντά οι βουλευτές Λαμπρούλης Γιώργος και Μαρίνος Γιώργος.

Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ερώτηση στα παραπάνω χωριά, οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα διαφόρων αγροτικών καλλιεργειών (σιτηρά, κριθάρι, αμύγδαλα, βερίκοκα, αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα, κ.ά.), οδηγώντας πολλούς αγρότες σε απόγνωση.

Ερωτάται ο υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε: να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις, να αποζημιωθούν γρήγορα οι αγρότες στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των προϊόντων και τα πραγματοποιηθέντα καλλιεργητικά έξοδα, για να δοθεί άμεση προκαταβολή για τις ζημιές.

Επίσης, να αλλάξει άμεσα ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και να χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα, με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ, χωρίς την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου