Λεκτική βία σε μηχανικούς του Δημοσίου

Τελευταία ενημέρωση: 2022-06-22, 09:38:59
Από την προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των μηχανικών του Δημοσίου προχθές στο ΤΕΕ Μαγνησίας
Λεκτική βία σε μηχανικούς του Δημοσίου

Ξέφυγε από κάθε έλεγχο η κατάσταση με τις ελλείψεις στις Τεχνικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Δόμησης των τοπικών αρχών. Πλέον ένας μηχανικός επιβλέπει οχτώ και δέκα έργα λόγω της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών. Πασχίζει για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του, αλλά μοιραία μετατρέπεται σε αποδέκτη διαμαρτυριών.

Στη Μαγνησία δραστηριοποιούνται μόλις 140 μηχανικοί οι οποίοι εργάζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Νοσοκομείο Βόλου και στους πέντε Δήμους της Μαγνησίας. Την ίδια στιγμή η τελευταία προκήρυξη προβλέπει την πρόσληψη μόλις ακόμη δέκα ατόμων, όταν τα κενά είναι τρομακτικά, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να δέχονται καθημερινά λεκτική βία από πολίτες, που δεν γνωρίζουν τα προβλήματα, και απαιτούν όπως είναι φυσικό να εξυπηρετηθούν άμεσα.

Το μείζον θέμα τέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα στο ΤΕΕ Μαγνησίας παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των μηχανικών.

Ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Δημήτρης Χριστοδούλου λέει πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Δεν προλαβαίνουμε να ανταπεξέλθουμε στα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν καθημερινά στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών, όταν μιλάμε για θέματα συντηρήσεων, τεχνικών έργων. Ενας μηχανικός μπορεί να επιβλέπει ταυτόχρονα οχτώ και δέκα έργα. Την ίδια στιγμή έρχονται πολίτες και διαμαρτύρονται, καθώς θεωρούν τα θέματά τους πιο σημαντικά. Προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε με κάθε τρόπο. Ομως, είμαστε εκ των προγράμματα αναγκασμένοι να λειτουργούμε σε κάποιο πλαίσιο με προτεραιότητες», σημειώνει.

Επισημαίνεται πως τα μισά μέλη των μηχανικών του Δημοσίου εργάζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στον Βόλου. Οι υπόλοιποι φορείς και οι δήμοι έχουν ισχνό προσωπικό. Ο Δήμος Σκοπέλου δεν έχει κανένα μηχανικό, μετά τη συνταξιοδότηση του τελευταίου. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Τεχνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ λειτουργούν με έναν – δύο μηχανικούς.

«Ουσιαστικά δεν έχουν γίνει προσλήψεις από τα μνημόνια και μετά. Η μέση ηλικία των μηχανικών του Δημοσίου σήμερα είναι γύρω στα 45 με 50 έτη. Δεν υπάρχουν νέοι επιστήμονες.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο ετέθη ακόμη το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς οι μηχανικοί πλήττονται από το νομοσχέδιο που κατεβάζει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο εξισώνει τα πτυχία απλών Σχολών με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

«Περιμένουμε να δούμε την τελική του μορφή και μετά θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε. Συμφωνούμε με το πλαίσιο διαμαρτυρίας του ΤΕΕ Μαγνησίας και του ΤΕΕ κεντρικά», σημειώνει ο ίδιος.

Τέλος, τέθηκαν κλαδικά και μισθολογικά θέματα στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς το πέμπτο έτος φοίτησης δεν αναγνωρίζεται σαν μισθολογικό κλιμάκιο και οι μηχανικοί το θεωρούν μεγάλη αδικία αυτό. «Είμαστε οι μοναδικοί υπάλληλοι του Δημοσίου που φέρουμε ποινικές ευθύνες. Σαν αντιστάθμισμα η Πολιτεία οφείλει να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά μας, το οποίο καταργήθηκε με τα μνημόνια και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα», καταλήγει ο κ. Χριστοδούλου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
1
=