ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιά… στην τσέπη Βολιώτη άναψε σόμπα ξύλου

φωτιά-στην-τσέπη-βολιώτη-άναψε-σόμπα-893774

Αλλη μία απάτη με αφορμή αγοραπωλησία διαπράχτηκε στον Βόλο. Αυτή τη φορά θύμα ήταν 31χρονος άνδρας που θέλησε να πουλήσει μία σόμπα ξύλου μέσω αγγελίας στο διαδίκτυο.

Η απάτη διαπράχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και χθες η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου προχώρησε στην εξιχνίασή της.

Δράστης είναι ένας άνδρας 28ετών. Ο επιτήδειος τηλεφώνησε στον 31χρονο, προσποιήθηκε πως ενδιαφερόταν να αγοράσει τη σόμπα και έπεισε τον παθών να του δώσει τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτας και τους κωδικούς με το πρόσχημα να του καταθέσει γρήγορα τα χρήματα.

Oμως, ο 31χρονος δεν είδε ποτέ το αντίτιμο στον λογαριασμό του, αντίθετα ζημιώθηκε και με το ποσό των 300 ευρώ, που ο δράστης του απέσπασε από τον λογαριασμό του.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εντόπισε τον λογαριασμό όπου μεταφέρθηκαν τα χρήματα, αναζήτησε τα στοιχεία του κατόχου και σχημάτισε κατά του δράστη δικογραφία.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί με τις αγοραπωλησίες που γίνονται μέσω διαδικτύου.

Σε χρήσιμο οδηγό που έχει εκδώσει ενημερώνει:

Οι δράστες χρησιμοποιούν δύο μεθοδολογίες. Εμφανίζονται είτε σαν αγοραστές, είτε σαν πωλητές.

Οι δράστες που εμφανίζονται σαν αγοραστές προϊόντων αναζητούν μέσω διαδικτύου και βρίσκουν ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης διάφορων αντικειμένων, με σκοπό την εξαπάτηση των ιδιοκτητών τους.

Αφού εισέρχονται σε επικοινωνία με τους κατόχους των αντικειμένων αυτών συμφωνούν για την αγορά και το αντίτιμο της συναλλαγής.

Στη συνέχεια ζητούν και αποσπούν από το υποψήφιο θύμα προσωπικά οικονομικά δεδομένα με το πρόσχημα της άμεσης πίστωσης του συμφωνηθέντος ποσού.

Οι πωλητές πείθονται και προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία, γνωστοποιούν όλα τα στοιχεία που τους ζητούν οι δράστες.

Ακολούθως, οι απατεώνες προχωρούν σε μεταφορές ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πωλητών των οχημάτων και εκταμιεύουν απευθείας τα χρήματα.

Οι δράστες που εμφανίζονται σαν πωλητές, καταχωρούν μέσω διαδικτύου ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης εικονικών προϊόντων, με σκοπό την εξαπάτηση υποψήφιων αγοραστών. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν τα προς πώληση προϊόντα σε δελεαστικές τιμές.

Το αποτέλεσμα είναι οι υποψήφιοι αγοραστές να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους και χωρίς να έχουν δει στην πλειονότητα των περιπτώσεων το προς πώληση αντικείμενα πείθονται και συμφωνούν για την αγορά του.

Στη συνέχεια καταβάλλουν σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που τους υποδεικνύεται από τους δράστες το αντίτιμο που έχει συμφωνηθεί ως προκαταβολή.

Οι δράστες εφόσον τα χρήματα έχουν καταβληθεί στον υποδεικνυόμενο από αυτούς λογαριασμό διακόπτουν κάθε επικοινωνία με τον υποψήφιο αγοραστή και εκταμιεύουν απευθείας το χρηματικό ποσό που κατατέθηκε στο πιστωτικό ίδρυμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου