ΤΟΠΙΚΑ

Νανο-υλικά για μεταμοσχεύσεις

νανο-υλικά-για-μεταμοσχεύσεις-851206

Τεχνητά όργανα, κατασκευασμένα σε εργαστήρια με τη χρήση νανο-υλικών, ικανά να χρησιμοποιηθούν σε μεταμοσχεύσεις, αναμένεται να εμφανιστούν στα επόμενα τρία χρόνια, φέρνοντας επανάσταση στη νανοϊατρική και τη νανοβιοτεχνολογία.
Οι τελευταίες εξελίξεις και εφαρμογές της ραγδαία αναπτυσσόμενης αυτής επιστήμης παρουσιάστηκαν στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογίας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υπό τη διοργάνωση του τμήματος Φυσικής και του εργαστηρίου Λεπτών Υμενίων – Νανοσυστημάτων και Νανομετρίας.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ρούτγκερς των ΗΠΑ, Θωμάς Τσακαλάκος, αναφερόμενος στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην ιατρική, δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε ερευνητικό στάδιο η δημιουργία τεχνητού νεφρού από νανο-υλικά, όπως επίσης και η θεραπεία καρκινικών κυττάρων με νανοσωματίδια χρυσού. Επιπλέον, νανο-υλικά θα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση και επαναφορά της λειτουργίας της καρδιάς μετά από καρδιακή προσβολή, από την οποία καταστρέφεται περίπου το 30% των ιστών της.
“Η νανοτεχνολογία στη βιοτεχνολογία έχει στόχο να δημιουργήσει υλικά που δεν υπάρχουν και μικρά οχήματα που θα μπαίνουν στον οργανισμό και στοχευμένα θα οδηγούν τα φάρμακα όπου χρειάζεται για τη θεραπεία παθήσεων”, είπε ο κ. Τσακαλάκος.
Αναφερόμενος στην ερευνητική προσπάθεια της Ελλάδας, είπε ότι απαιτείται υποστήριξη με επενδύσεις, διάχυση προς διάφορα πεδία και επιστήμονες που να σκέφτονται “ασυνήθιστα”.

Νανοσωματίδια
Στο στάδιο έρευνας για την παραγωγή ενός διεθνούς πρωτοποριακού υλικού για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων και έργων τέχνης βρίσκεται το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης “Ορμύλια” σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Η έρευνα επικεντρώνεται στη δημιουργία οργανικής επίστρωσης με νανοσωματίδια, η οποία θα παρέχει υψηλή προστασία στα μνημεία από τη βροχή – βασικός παράγοντας διάβρωσης – χωρίς να διαταράσσει την “ισορροπία” τους.
Το υλικό έχει δοκιμαστεί σε όλα σχεδόν τα υλικά (μάρμαρο, τσιμέντο, τοίχους, ξύλο, υφάσματα) με τα ίδια αποτελέσματα, ωστόσο η ασφαλής χρήση του αναμένεται να επιβεβαιωθεί με το πέρας της έρευνας, σε περίπου δύο χρόνια. Ερευνάται, εξάλλου, η προστασία που προσφέρει το υλικό από την ηλιακή ακτινοβολία και η δυνατότητα αφαίρεσής του.
Πρωτοπόρα στη συντήρηση μνημείων και έργων τέχνης είναι η Ιταλία, που όμως χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα επιστρώσεις με παραδοσιακά υλικά.

Η Ε.Ε. πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία
Την έρευνα και ανάπτυξη σε τρεις βασικούς τομείς της νανοϊατρικής, των νανο-υλικών και της νανοτεχνολογίας προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου, του κυριότερου μηχανισμού χρηματοδότησης της έρευνας στην Ευρώπη (2007-2013).
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Ερευνητικών Προγραμμάτων της ΕΕ, Γιώργο Καταλαγαριανάκη, η έρευνα στην Ευρώπη αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της, αλλά φιλοδοξεί να φτάσει στο 3%, ποσοστό που σήμερα κατέχουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Ανερχόμενη δύναμη αποτελεί η Κίνα, η οποία διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό, σημαντική χρηματοδότηση και εξαιρετική ικανότητα διοίκησης του επιστημονικού της προσωπικού.
Στην Ευρώπη, χώρα με σημαντική ανάπτυξη στις νανοεπιστήμες (4% του ΑΕΠ) είναι η Φινλανδία, ενώ Γερμανία και Βρετανία διαθέτουν τις περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με τη νανοτεχνολογία.
Στο πλαίσιο του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου, η ΕΕ θα διαθέσει στις χώρες-μέλη 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα στη νανοτεχνολογία, ενώ μέχρι το 2015 ο τζίρος από τη διακίνηση προϊόντων της (νανοεργαλεία, νανο-υλικά, νανοσυστήματα, νανοβιοτεχνολογία) αναμένεται να ανέλθει στα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στο ΑΠΘ θερινό σχολείο στις Νανοεπιστήμες (14-20 Ιουλίου) με τη συμμετοχή σπουδαστών από την ΕΕ και καταξιωμένων ακαδημαϊκών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου