ΤΟΠΙΚΑ

Γιατί παχαίνουμε τελικά;

γιατί-παχαίνουμε-τελικά-851206

Η παραπανίσια λήψη τροφής, εκείνη που αντιλαμβανόμαστε και εμείς οι ίδιοι ότι είναι υπερβολική, μοιάζει σαν συμπεριφορά, με εκείνη της εξάρτησης από ουσίες και αλκοόλ. Η βουλιμική συμπεριφορά αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα, καθώς υποβάλλει και το μυαλό σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Αν σκέψεις του τύπου “με τα χάλια που έχω ένα χάμπουργκερ παραπάνω δεν θα κάνει διαφορά”, ή “ αφού νιώθω καλύτερα με ένα κομμάτι τούρτας γιατί να μη τον φάω;”, κυριαρχούν στο μυαλό σας συνεχώς, τότε χρειάζεστε εκτός από βοήθεια διατροφολόγου και βοήθεια ψυχολόγου.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης στα φαγητά φαστ φουντ και στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι το ίδιο εθιστικές όπως η νικοτίνη ή ακόμη και τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με έρευνα οι τροφές αυτές, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές μεταβολές στη βιοχημεία του εγκεφάλου, όμοιες με εκείνες που προκαλούν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών μπορεί να τροποποιήσει το ορμονικό σύστημα του σώματος, ώστε να επιθυμεί πιο πολλά λιπαρά, με αποτέλεσμα να καταλήξει το άτομο στην παχυσαρκία.
Το κυριότερο στοιχείο που συμβάλει σ αυτού του είδους την εξάρτηση είναι το γεγονός ότι η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο την πείνα του οργανισμού, αλλά και την αισθητηριακή απόλαυση. Αυτές οι εμπειρίες ανταμοιβής, κάνουν το άτομο να τις επαναλαμβάνει με αυτόματο τρόπο .
Στοιχεία της εξάρτησης μπορούν να θεωρηθούν:
α) Η ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως η σιελόρροια και η δυσφορία όταν δεν μπορεί να ικανοποιηθεί η επιθυμία .
β) Η επίμονη ενασχόληση με δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη λήψη τροφής (π.χ. συνεχές μέτρημα θερμίδων ,ή εμμονή στα σούπερ μάρκετ για την επιλογή τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ).
γ) Η συνέχιση της λήψης μεγάλης ποσότητας τροφής παρά τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ή να έχει ήδη προκαλέσει.
δ) Η μεγάλη επιθυμία για περιορισμό της παραπανίσιας τροφής ή, η χωρίς επιτυχία προσπάθεια περιορισμού της.

Πριν λοιπόν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σοβαρό και μακροχρόνιο πρόγραμμα δίαιτας κάντε ένα τσεκ απ. Ίσως ανακαλύψετε εκεί τους λόγους που οι προηγούμενες απόπειρες απέτυχαν.
Προγραμματίστε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Δηλαδή, να μη παραιτηθείτε απότομα από όλες τις αγαπημένες τροφές σας, γιατί θα βρείτε άνοστο οποιοδήποτε διαιτητικό μενού σας. Απλά, μπορείτε να μειώσετε δραστικά την ποσότητα τροφής.
Για να είστε σίγουροι ότι με την δίαιτα που θα ακολουθήσετε παίρνετε όλες τις βιταμίνες , ιχνοστοιχεία και μέταλλα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό σας, πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 1200 θερμίδες την ημέρα. Αν όμως μειώσετε παρακάτω τις θερμίδες, κινδυνεύετε να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
Ξεκινήστε πρόγραμμα άσκησης προοδευτικά. Στην αρχή αργά και πιο έντονα μετά, για να αποφύγετε τραβήγματα και πόνους μυών. Μάθετε να μαγειρεύετε διαιτητικά. Διαλέξτε τροφές που σας ευχαριστούν και σας αρέσουν.
Όταν κάνετε δίαιτα δεν σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνεστε κατήφεια και μιζέρια ούτε πρέπει να αισθάνεστε ότι τιμωρείτε τον οργανισμό σας.
Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να στηρίξουν την προσπάθειά σας αυτή. Εξηγήστε τους ότι πρέπει να αναβάλετε την οικογενειακή συνεστίαση προκειμένου να μην διακόψετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας. Αρνηθείτε τη συμμετοχή σας σε γαστριμαργικές υπερβολές φίλων. Τρώτε μόνο Όταν πεινάτε
και όχι για την παρέα ή για να ευχαριστήσετε τους άλλους.
Όταν νιώθετε απογοήτευση, υπενθυμίστε στον εαυτό σας το σκοπό της δίαιτάς σας και σκεφτείτε τη νέα σας εμφάνιση με ίσια κοιλιά, κομψά στενά ρούχα και περισσότερη διάθεση για σέξ και διασκέδαση.
Βάζετε μικρούς στόχους στην απώλεια βάρους, για να πολλαπλασιάζεται η χαρά σας Όταν τους πετυχαίνετε. Όταν δείτε τον εαυτό σας 3-4 κιλά πιο αδύνατο, σημαίνει ότι πετύχατε μια πάρα πολύ καλή αρχή. Διατηρήστε το βάρος αυτό για τουλάχιστον έναν μήνα και προχωρήστε στην απώλεια άλλων 2 κιλών, αν φυσικά το χρειάζεστε.
Νικητές στο παιχνίδι της δίαιτας είναι όσοι καταφέρνουν να

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου