ΛΑΡΙΣΑ

Αρχισαν οι πληρωμές δικαιούχων επιδότησης για φυσικό αέριο

αρχισαν-οι-πληρωμές-δικαιούχων-επιδό-898435

Επανεκκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα, 6 Ιουνίου, οι πληρωμές που είχαν σταματήσει τον περασμένο Ιανουάριο, στους δικαιούχους του προγράμματος επιχορήγησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου στη Θεσσαλία.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε πως ξεκίνησε η καταβολή της β’ φάσης της επιχορήγησης, που είναι ύψους 2,5 εκ. €. Όπως ενημέρωσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, έως 15/07/2022 θα γίνει η αποπληρωμή της β΄φάσης.

Ο Κων. Αγοραστός δήλωσε σχετικά: «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από το συγκεκριμένο πρωτοπόρο πρόγραμμα και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 1.000.000 τόνους από το 2017 έως το 2021. Σε συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενώνουμε δυνάμεις έτσι ώστε πάνω από 2.250 νοικοκυριά, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες αντικατάστασης των συστημάτων πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου, να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει σημαντική βοήθεια στους καταναλωτές. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πέρα από την έμπρακτη περιβαλλοντική συνεισφορά, υλοποιεί ένα σπουδαίο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, μέσω του οποίου υποστηρίζει και αλληλεπιδρά με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς προς όφελος των ευπαθών ομάδων και των συνανθρώπων μας με αυξημένες ανάγκες».

Αναφερόμενος ο περιφερειάρχης το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία, ανέφερε πως μόνο κατά το διάστημα 2017-2021, η εξοικονόμηση σε αέριους ρύπους από τη χρήση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια Θεσσαλίας άγγιξε το 1 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αντίστοιχα, για την πενταετία2021 – 2025, η εξοικονόμηση σε ρύπους διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να υπερβεί το 1,3 εκ. τόνους.

Αναφορικά με τις τρέχουσες ενεργειακές εξελίξεις, με τη σειρά του ο κ. Μπακούρας δήλωσε: «Η εταιρεία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή νομοθετική πολιτική για την ενέργεια και το περιβάλλον που συμπληρώνεται από τις επιδιώξεις του νέου σχεδίου δράσης REpowerEU. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μελέτη για την αξιολόγηση του δυναμικού παραγωγής βιομεθανίου στις περιοχές της Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παράσχουν στους εμπλεκομένους στην αλυσίδα αξίας βιομεθανίου, τα κατάλληλα σήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της υλοποίησης επενδύσεων στον κλάδο».

Τέλος, ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι στον άμεσο προγραμματισμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προστίθεται άλλη μια πρωτοπορία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της πρώτης χερσαίας δορυφορικής εγκατάστασης αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα για την τροφοδότηση απομακρυσμένου δικτύου. Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στην Ελασσόνα του Ν. Λάρισας και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου 2022, με την έκδοση και του σχετικού τεχνικού κανονισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου