ΤΟΠΙΚΑ

«Επιτυχημένοι» αλλά στη… μόστρα

επιτυχημένοι-αλλά-στη-μόστρα-851206

Ελπίζω να μου συγχωρήσετε σήμερα να γίνω… Αθηνοκεντρικός, γιατί είμαι αρκετά θυμωμένος με ό,τι βιώνω σε τούτη την πόλη που είναι πρωτεύουσα όλων των Ελλήνων.
Μπούχτισα πια τόσα χρόνια, ως κάτοικος αυτής της έρημης πόλης, που άλλοτε την τραγουδούσαν ως «διαμαντόπετρα στης γης το δαχτυλίδι» να ακούω και να διαβάζω για τους «πετυχημένους» δημάρχους της. Ο ένας μετά τον άλλο, όλοι είναι «πετυχημένοι». Αλλά η Αθήνα δεν λέει να γίνει ανθρώπινη πόλη, αν και αυτό είναι το κύριο σύνθημα όλων όσων έχουν διεκδικήσει την δημαρχία τις τελευταίες δεκαετίες.
Όταν θέλει κάποιος να πάρει σοβαρά μέτρα για μια πόλη που έχει κακοποιηθεί πολεοδομικά με τις «αντιπαροχές», με τις φαύλες αποφάσεις με τις οποίες καταργήθηκαν οι πρασιές στους ωραιότερους δρόμους της, κάνει κάτι ουσιαστικότερο από αυτά που παρακολουθούμε τόσα χρόνια. Καγκελάκια, εργολαβίες αντικατάστασης πλακών στα πεζοδρόμια και δημόσιες σχέσεις.
Αν σε κάτι είναι πραγματικά πετυχημένοι όλοι αυτοί, είναι ακριβώς ετούτο: Στις καταπληκτικές δημόσιες σχέσεις τους. Που περιλαμβάνουν πρωτίστως το σινάφι μας. Όπου δεν σπανίζουν τα ξεσκονιστήρια, ιδίως όταν έχουν και μια καλή ημιαργομισθία στο δημοτικό ραδιόφωνο.
Εγώ που περπατώ στους δρόμους βλέπω μια βρόμικη πόλη. Με τους κάδους απορριμμάτων μονίμως ξεχειλισμένους σαν ξεκοιλιασμένα πτώματα. Και δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στο Λονδίνο ή το Παρίσι ή τη Στοκχόλμη, πόλεις που επισκέπτομαι συχνά.
Ο δήμαρχος της Γαλλικής πρωτεύουσας, για να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιούν ποδήλατο, δημιούργησε ποδηλατοδρόμους μήκους εκατό χιλιομέτρων. Και συνεχίζει. Προχώρησε μάλιστα και σε μαζική αγορά ποδηλάτων τα οποία μπορεί καθένας να ενοικιάζει με συμβολικό αντίτιμο, να κάνει τη δουλειά του και να τα αφήνει εκεί που τον βολεύει περισσότερο.
Δημιούργησε περισσότερα άλση. Έφτιαξε ακόμη και… πλαζ αναψυχής στις όχθες του Σηκουάνα.
Στην Αθήνα ο Κηφισός πεθαίνει και κανένας δήμαρχος δεν δίνει σημασία. Το υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε κατεδάφιση αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων απέναντι από την Ακρόπολη, γιατί… θα κόβουν τη θέα όσων θα χλαπουτίζουν στο εστιατόριο του νέου Μουσείου. Και ο δήμαρχος σιωπά.
Στο γκρέμισμα είμαστε μανούλες. Η πολιτεία δίνει το παράδειγμα του αρχοντοχωριατισμού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου