ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Έτσι γίνονται οι απάτες με κρατήσεις δωματίων στις Β. Σποράδες

έτσι-γίνονται-οι-απάτες-με-κρατήσεις-δ-899851

Το τηλεφώνημα έγινε πριν από δύο εβδομάδες. Η ξενοδόχος άκουσε μία φωνή να της λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής: «Είμαι από το Οικονομικό Τμήμα του Αστυνομικού Τμήματος Σκοπέλου». Αυτό ισχυριζόταν ο συνομιλητής, δίνοντας συστάσεις… Ηταν, όμως, θρασύς απατεώνας, ο οποίος επιχείρησε να αρπάξει τους κωδικούς του λογαριασμού της, με το πρόσχημα κράτησης τριών δωματίων για τους δήθεν συναδέλφους του. Την παγίδα της απάτης, η ξενοδόχος στη Σκόπελο κατάφερε να την προσπεράσει.

Ο γιος της επιχειρηματία, Χρήστος Ακριβόπουλος, επικοινώνησε χθες με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και ανέφερε πως η μητέρα του γλίτωσε και δεν έπεσε θύμα εξαπάτησης την τελευταία στιγμή.

«Ηταν έτοιμη να δώσει το IBAN όταν μπήκα στο σπίτι, επιστρέφοντας από την εργασία μου. Διέκοψα τη συνομιλία τους και πήρα εγώ το τηλέφωνο. Ζήτησα από τον απατεώνα να μας τηλεφωνήσει από το σταθερό του Αστυνομικού Τμήματος για να κάνουμε την κράτηση, αλλά εκείνος μου τηλεφώνησε από κινητό», σημειώνει.

Ο θρασύτατος πίστευε ότι θα εξαπατήσει την οικογένεια, παρά το γεγονός ότι ο γιος είχε υποψιαστεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Προέβαλε διάφορες προφάσεις λέγοντας πως θέλει να πληρώσει για την κράτηση και τελικά η επικοινωνία χάθηκε όταν ο γιος είπε πως θα τηλεφωνούσε ο ίδιος στο Τμήμα για να βεβαιωθεί.

«Ηθελε να αρπάξει του κωδικούς του λογαριασμού της μητέρας μου και μετά ποιος ξέρει τι θα έκανε. Τηλεφωνούσε από την Ελλάδα και έδινε στοιχεία που προφανώς είναι ψεύτικα. Οταν η μητέρα μου δέχτηκε να κάνει την κράτηση, η οποία θα του κόστιζε 300 ευρώ, ζήτησε αμέσως τον λογαριασμό της για να καταθέσει δήθεν τα χρήματα.

Απατεώνας ήταν ήθελε να κλέψει τους κωδικούς. Δεν μας ξαναενόχλησε, όταν του είπα ότι θα τηλεφωνήσω στην Αστυνομία για να βεβαιωθώ», σημειώνει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να είναι προσεκτικοί, αφού το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες για εξαπάτηση επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με το πρόσχημα κράτησης δωματίων για αστυνομικούς.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά εξαπάτησης, συνιστάται στους ιδιοκτήτες/υπεύθυνους τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και γενικότερα στους πολίτες:

* Να αποφεύγουν τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

* Να πληκτρολογούν στον φυλλομετρητή (browser) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς τους και να μην μπαίνουν σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links). Σε κάθε περίπτωση να βεβαιώνονται ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέονται είναι αυθεντική.

* Να μη συμπληρώνουν φόρμες με τα προσωπικά τους στοιχεία όταν τους αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μέσω μηνυμάτων (sms, social media κ.λπ.).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου