ΤΟΠΙΚΑ

Δημ. Σπανός: Οι αγρότες ακροβατούν…

δημ-σπανός-οι-αγρότες-ακροβατούν-851206

Ο Δημήτρης Σπανός, πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων δεν τρέφει αυταπάτες. Έχοντας βιώσει τις παλινωδίες και τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα “από μέσα”, εκτιμά στη συνέντευξή του σήμερα στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” ότι εάν δεν υπάρξει τώρα εθνικό σχέδιο δράσης στη γεωργία το μέλλον της θα είναι δυσοίωνο.
Ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, πρόεδρος στην τριτοβάθμια οργάνωση ΣΚΟΠ, ενώ χρόνια συμμετέχει ενεργά στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση για τη στελέχωση του βουλευτικού ψηφοδελτίου, πρόταση για την οποία ο ίδιος νιώθει μεγάλη ικανοποίηση και υπογραμμίζει ότι θα είναι τιμή για τη Μαγνησία και τον αγροτικό κόσμο να εκπροσωπηθεί στο ψηφοδέλτιο.
Με το δικό του τρόπο ωστόσο και μέσα από τις πολιτικές του επισημάνσεις ξεκαθαρίζει ότι αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ και όχι η προσωπική καταξίωση.

– Δύσκολη η προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην Αναθεωρημένη ΚΑΠ…
Ο αγροτικός κόσμος ειδικά αυτή την περίοδο βιώνει όλα τα προβλήματα που απορρέουν από την ΚΑΠ αλλά όχι μόνο.
Για την πλειοψηφία των αγροτών το περιβόητο ευρωτσέκ δεν αποτελεί εισόδημα, γι΄ αυτό και είναι άξιον απορίας να ακούν οι αγρότες τις εξαγγελίες για αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Στην καθημερινή επαφή μας με τους αγρότες αυτό που διαπιστώνει κανείς αβίαστα είναι ότι το εισόδημα έχει συρρικνωθεί και ότι υπάρχει παντού αβεβαιότητα.
Υπάρχουν προβλήματα ανά κλάδο. Και ο βαμβακοπαραγωγός αντιμετωπίζει προβλήματα, πολύ δε περισσότερο οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν να πάρουν κανονική σοδειά πολλά χρόνια, τα προϊόντα τους αντί να απολαμβάνουν καλές τιμές ξεπουλιούνται σε εξευτελιστικές τιμές τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τα χωριά πριν από χρόνια έσφυζαν από ζωή και σήμερα μαραζώνουν. Το μεγαλύτερο όμως δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιο θα είναι το μέλλον.

-Φταίει όμως τελικά μόνο η αναθεώρηση της ΚΑΠ ή και ότι δεν υπάρχει εθνική πολιτική; Είναι δυνατόν για όλα να ευθύνεται η Ε.Ε.;
Η κοινή αγροτική πολιτική αποτελεί ένα μπούσουλα ουσιαστικά για τον αγροτικό τομέα. Διασφαλίζει ένα εισόδημα με την προοπτική η εκάστοτε Κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές που θα κατευθύνουν τον παραγωγό σε εναλλακτικές μορφές γεωργίας. Αυτό δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν γίνεται και ενώ θα έπρεπε ήδη να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα. Για μετά το 2013 που δεν ξέρουμε τι θα γίνει και με δεδομένο ότι αναμένεται μείωση των επιδοτήσεων ήδη από το 2009.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση αντί να αντισταθεί δέχτηκε την επαναθεώρηση το 2009. Πρέπει να υπάρξει εθνική κατεύθυνση, προγραμματισμός για το μέλλον.
Οι αγρότες… ακροβατούν και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευθεί μεγάλα προβλήματα.

-Περιγράφετε με απαισιοδοξία το παρόν και το μέλλον. Εάν πράγματι είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση, γιατί δεν αντιδρούν οι αγρότες; Πώς εξηγείται… η ακινησία των τρακτέρ, που τη δεκαετία του 90 πρωταγωνιστούσαν στον κάμπο;
Θεωρώ ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε και μάλιστα εις βάρος των αγροτών. Κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου για προσωπική προβολή.
Από την άλλη πλευρά οι αγρότες είδαν ότι παρόλους τους αγώνες τους δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τα αιτήματά τους. Σήμερα, ενώ υπάρχουν προβλήματα, βλέπουμε τους αγρότες να μην κινητοποιούνται. Υπάρχει όμως εξήγηση. Οι αγρότες δεν θέλουν πια στις πλάτες τους… να κάνουν αβάντα σε άλλους. Θεωρούν τον εαυτό τους ριγμένο, αλλά και κουρασμένο από υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

-Εχει “συνηγορήσει” σε αυτό και η πολυδιάσπαση του αγροτικού κινήματος σε επίπεδο τριτοβάθμιων οργανώσεων και ομοσπονδιών;
Προσωπικά πίστευα και πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος ο κομματισμός στον αγροτικό χώρο. Αυτό συνετέλεσε και στη διάσπαση των δυνάμεων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τρεις και τέσσερις διαφορετικές τριτοβάθμιες ομοσπονδίες, όταν τα προβλήματα και τα αιτήματα είναι κοινά.
Ο αγρότης δεν έχει πλέον ένα σημείο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου