Αυξημένες δαπάνες για φάρμακα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-28, 11:15:42
Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2022 για φάρμακα είναι 7,8 εκατ. ευρώ. Ηδη το πρώτο τετράμηνο δαπανήθηκαν τα 2,8 εκατ. ευρώ, με το 50% να αφορά στα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τους καρκινοπαθείς
Αυξημένες δαπάνες για φάρμακα

Αυξημένη κατά ένα εκατομμύριο ευρώ είναι η φαρμακευτική δαπάνη στο Νοσοκομείο Βόλου το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2.908.693,49 ευρώ, αυξημένη σημαντικά σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες χρονιές.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το 2022 για φάρμακα είναι 7,8 εκατ. ευρώ. Ηδη το πρώτο τετράμηνο έχουν δαπανηθεί τα 2,8 εκατ. ευρώ, με το 50% να αφορά στα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τους καρκινοπαθείς, που ακολουθούν συγκεκριμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα στην Ογκολογική Μονάδα, στο Αχιλλοπούλειο, καθώς επίσης και νέες ανοσοθεραπείες.

Συγκριτικά, το 2021 συνολικά για το ίδιο διάστημα η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2.057.161,99€, το 2020 1.802.052,62€ και το 20191.567.144,63€.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής σύσκεψης στο Νοσοκομείο Βόλου, παρουσία των διευθυντών όλων των κλινικών, με τον υπεύθυνο του τμήματος να ζητεί από όλους να συνεχιστεί η ορθολογική διαχείριση των δαπανών, όπου είναι εφικτό.

Η αύξηση δαπάνης για τα κυτταροστατικά φάρμακα, είναι απολύτως αιτιολογημένη, σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Προκύπτει από την αύξηση στη χρήση νέων θεραπειών (ανοσοθεραπείες) που έχουν αποφασίσει οι γιατροί της Μονάδας Χημειοθεραπειών, ακολουθώντας νέα πρωτόκολλα θεραπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για νέες θεραπείες που από τους αρμόδιους γιατρούς κρίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία ως προς τα θετικά αποτελέσματα που έχει στους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο Αχιλλοπούλειο.

«Το Νοσοκομείο πρέπει να εξαντλεί όλα τα περιθώρια, όταν πρόκειται για θεραπείες που είναι προς όφελος των ασθενών. Αν χρειαστεί, θα διεκδικήσουμε επιπλέον κονδύλι» επισήμανε σχετικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής Ι. Ντόκος, επισημαίνοντας πώς προς στιγμή δεν υφίσταται θέμα και ότι η φαρμακευτική δαπάνη κινείται στα πλαίσια των προβλέψεων που είχαν τεθεί στην αρχή της χρονιάς.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι το γεγονός πως από το σύνολο του προϋπολογισμού για το 2022, τα 889.360€ έχουν δεσμευτεί για αγορά ονομαστικού φαρμάκου (ορφανά φάρμακα, φάρμακα ειδικών παθήσεων).

Πρόκειται για πολύ κοστοβόρα φάρμακα τα οποία χορηγούνται σε ειδικές περιπτώσεις, σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η χορήγησή τους γίνεται μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου, ενώ την εισήγηση κάνει η κλινική παραθέτοντας ιατρικές γνωματεύσεις και επιστημονική επιχειρηματολογία, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή.

Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση επισημαίνει ότι αν χρειαστεί θα αιτηθεί συμπληρωματικούς πόρους, αν και εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=