ΤΟΠΙΚΑ

Στο CNNturk το Στεφανοβίκειο

στο-cnnturk-το-στεφανοβίκειο-901245

Σε χάρτη Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Αγκυρας συμπεριλαμβάνεται μαζί με άλλους στρατιωτικούς κόμβους της Ελλάδας το Στεφανοβίκειο, που αποτελεί την έδρα της Αεροπορίας Στρατού και της 1ης ΤΑΞΑΣ, με αναβαθμισμένο πλέον ρόλο στην νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, λόγω της συνεκπαίδευσης με τον αμερικανικό στρατό.

Σε εκπομπή που προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο CNNturk, ο Τούρκος απόστρατος της αεροπορίας Ερντογάν Καρακούς, γνωστός για το ανθελληνικό του μένος, δείχνοντας τον συγκεκριμένο χάρτη ο οποίος περιλάμβανε μεταξύ άλλων τους στρατιωτικούς κόμβους συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ που βρίσκονται σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Κρήτη, αναφέρθηκε στην παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα με τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, στον απόηχο και των συναντήσεων Μητσοτάκη – Μπάιντεν και της ομιλίας του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, αποκαλύπτοντας τις επεκτατικές βλέψεις έναντι της χώρας μας που υπάρχουν σε ορισμένους κύκλους της γείτονας χώρας.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο συγκεκριμένος στρατιωτικός υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί αποφάσισαν βάση στην Αλεξανδρούπολη για να… εμποδίσουν την Τουρκία, καθώς το πιο ισχυρό σώμα της είναι ο στρατός ξηράς και τον σταματά ο αμερικανικός στρατός στην Αλεξανδρούπολη!

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική υπεροχή στη θάλασσα και τον αέρα ο Καρακούς υποστήριξε πως με στρατιωτικοποιημένα τα ελληνικά νησιά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν μπορεί να επιχειρήσει στο Αιγαίο, ενώ στην αεροπορία τα δεδομένα αλλάζουν και η Τουρκία έχει φτάσει στο σημείο να παρακαλάει για F-16, καθώς δεν της δίνουν τα F-35, ενώ η Ελλάδα «τρέχει» τα δικά της προγράμματα μαχητικών.

Επίσης υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία. Αυτό να το ξέρουμε. Στόχος της Ελλάδας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να χτυπηθεί η αμυντική βιομηχανία της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο ίδιος ακόμη πρόσθεσε ότι «σε έρευνα που έκανε το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, το οποίο εξέτασε τη δύναμη πυρός και των δύο πλευρών, αποκαλύφθηκε πως ο πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι τριήμερος, αλλά σε αυτές τις δυο-τρεις μέρες για κάθε μία από τις πλευρές ενδεχομένως να υπάρχει ένα καθημερινό κόστος 1 τρισ. δολαρίων».

Τέλος, άσκησε κριτική για την αεράμυνα της χώρας του και επισήμανε πως «η Κωνσταντινούπολη, που εμείς από τη δεκαετία του 1960 ώς τη δεκαετία του 1990 την προστατεύαμε με πυραύλους ΝΙΚΗ, σήμερα είναι απροστάτευτη».

Πάντως, σε εποχή που η επιθετική ρητορική της Τουρκίας κλιμακώνεται, είναι σαφές ότι ο στρατιωτικός σχηματισμός στο Στεφανοβίκειο έχει αναβαθμισμένο ρόλο, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς θα αποτελέσει την έδρα ειδικής ομάδας από την Περιστροφική Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, που ονομάζεται Atlantic Resolve.

Αλλωστε τον τελευταίο χρόνο μέλη της 1ης Μεραρχίας Πεζικού (Εμπρός) και της 1ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας, μαζί με αξιωματικούς της Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής των ΗΠΑ – Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου