ΤΟΠΙΚΑ

Νέα εποχή για το ΧΥΤΑ Βόλου

νέα-εποχή-για-το-χυτα-βόλου-851206

Η τροποποίηση του καταστατικού του Διαδημοτικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Βόλου – Νέας Ιωνίας με ομόφωνη απόφαση των δύο δημοτικών συμβουλίων, άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε επίπεδο όμως Νομού.
Εστω και με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου η νέα διοίκηση του ΧΥΤΑ κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να υπερπηδήσει εμπόδια, να διευθετήσει εκκρεμότητες μηνών και η δημιουργία του νέου φορέα, που επιτακτικά ζητούσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να είναι προ το πυλών, με υπογραφές και βούλα…
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Κουρτίνας μίλησε στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” για αυτή τη νέα εποχή στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, αλλά και για τις μελλοντικές επενδύσεις που σχεδιάζει ο Σύνδεσμος προκειμένου σταδιακά να μειώσει το κόστος λειτουργίας του με την αξιοποίηση της Μονάδας Βιοαερίου αλλά και με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών τόξων.
Για τα φωτοβολταϊκά ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή από τους κ.κ. Ι. Κουρτίνα, Απ. Καζάκη και Γ. Φουντουκίδη, που θα ελέγξει τις δυνατότητες αξιοποίησης μέρους του ΧΥΤΑ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών τόξων.

Αγκάθι ωστόσο παραμένει για το Σύνδεσμο η Μονάδα Βιοαερίου, αφού η ΔΕΗ επιμένει να “κωφεύει”, δεν έχει προχωρήσει στις τελευταίες τεχνικές παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η Μονάδα και ο Σύνδεσμος έχει διαφυγόντα κέρδη 60.000 ευρώ περίπου ετησίως!!! Στις επανειλημμένες κρούσεις του κ. Κουρτίνα και τις έγγραφες διαμαρτυρίες, η ΔΕΗ απαντά δια της σιωπής…

Ο ΧΥΤΑ σήμερα λαμβάνει απορρίμματα από 17 ΟΤΑ, έχει όριο ζωής τριών ετών, ενώ με την επέκταση που ξεκίνησε θα ανανεωθεί κατά 11 χρόνια.
Σε ετήσια βάση δέχεται 96.000 τόνους αστικά στερεά απόβλητα και δέχεται 10.000 τόνους βιομηχανικά και βιοτεχνικά απόβλητα και 10.000 τόνους λυματολάσπης από το Βιολογικό Καθαρισμό.

Με στόχο τη βιωσιμότητα
Ο περιφερειακός σχεδιασμός, όπως τονίζει ο κ. Κουρτίνας, προβλέπει μία διαχειριστική ενότητα στο Νομό και έναν ΦΟΣΔΑ. Ο Σύνδεσμος με τη νέα του μορφή είναι και φορέας μετά τις σχετικές ομόφωνες αποφάσεις των δύο δημοτικών συμβουλίων Βόλου και Ν. Ιωνίας.
Την ερχόμενη Τρίτη το μεσημέρι το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα λάβει την οριστική απόφαση να γίνει ο Φορέας Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων και ο Συνδέσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Μαγνησίας -ΣΥ.ΔΙ. Σ.Α . Η απόφαση αυτή μαζί με τις δύο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων εγκρίνονται έπειτα από το Περιφερειάρχη, ώστε να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ο ΦΟΣΔΑ σύμφωνα με το άρθρο 30 του Νόμου 3536/2007 το άρθρο 7 παράγραφος 2 της ΚΥΑ 50910/27/2003 το Νόμο 3463/2006 θα έχει την ολοκληρωτική ευθύνη της διαχείρισης όλων των στερεών αποβλήτων ολόκληρης της Μαγνησίας.
Στη διαχειριστική ενότητα του Ν. Μαγνησίας θα λειτουργούν 5 ΧΥΤΑ (Βόλος, Αργαλαστής και των Βορείων Σποράδων) και 2 ΣΜΑ ( Αλμυρού και Ανατολικού Πηλίου). Μέσα στο 2008 προβλέπονται να λειτουργούν εκτός του ΧΥΤΑ Βόλου, ο ΣΜΑ Αλμυρού, ο ΧΥΤΑ Σκιάθου και το Κέντρο Διαλογής αξιοποίησης υλικών (ΚΔΑΥ) και στη συνέχεια θα τεθούν σε λειτουργία οι ΧΥΤΑ Σκοπέλου, Αλοννήσου και Αργαλαστής.
Ο ΣΜΑ Ζαγοράς παραμένει σε εκκρεμότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ, καθώς ακόμη δεν υπάρχει χωροθέτηση του χώρου.
Με την τεχνοοικονομική μελέτη που συντάσσεται για τη λειτουργία του ΦΟΣΔΑ προκύπτει ότι από 1-1-2008 μία αύξηση της τιμής απόρριψης απορριμμάτων ανά τόνο από τα 5 στα 10 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί στη συνέχεια κατά ένα μέρος ανάλογα με τα έργα που θα τίθενται σε λειτουργία και για τα οποία θα πρέπει να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από τον ΦΟΣΔΑ αποκλειστικά.
Από τη σύσταση του ΦΟΣΔΑ ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημάνει ο κ. Κουρτίνας, θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι σε κάθε ΧΥΤΑ (φύλακες, ζυγιστές και διοικητικό προσωπικό). Εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 20 άτομα προσωπικό σε όλο το Νομό Μαγνησίας.

Και ανακύκλωση
Εφικτός και άμεσα υλοποιήσιμος στό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου