Στην Πολωνία εκπαιδευτικοί και μαθήτριες του Γυμνασίου Αγριάς

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-26, 12:50:53
Στην Πολωνία εκπαιδευτικοί  και μαθήτριες του Γυμνασίου Αγριάς

Αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητριών του Γυμνασίου Αγριάς ταξίδεψε στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί Αναστασία Σάββα και Βαρβάρα Φιλίππου και οι μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου Ευγενία Αμυγδαλιά, Αικατερίνη Καραγιάννη, Ειρήνη-Νικολέτα Μιχαήλ και Κλεοπάτρα Ντόνα-Τσιάκα συμμετείχαν σε διακρατική συνάντηση για το πρόγραμμα Erasmus+ «Θάλασσα στον ορίζοντα».

Οικοδεσπότης της συνάντησης ήταν το 35ο αθλητικό σχολείο του Γκντανσκ και συμμετείχαν σ’ αυτήν εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων-εταίρων από την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κροατία και την Ρουμανία.

Οι μαθητές παρουσίασαν χάρτες αποικισμού των χωρών τους και συζήτησαν για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αποικιοκρατίας. Σχεδίασαν επίσης καλλιτεχνίες με βάση στίχους ποιημάτων σχετικών με την θάλασσα. Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε επιλέξει το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Ιθάκη», εμπνευσμένο από την Οδύσσεια του Ομήρου. Εκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως και οι μαθητές των άλλων χωρών είναι εξοικειωμένοι και διδάσκονται τα έπη του Ομήρου.

Καθηγητές και μαθητές επισκέφτηκαν το ενυδρείο στην Γκτίνια, παρατήρησαν θαλάσσια όντα από όλο τον κόσμο και συζήτησαν για είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στο πλαίσιο της συνάντησης εξάλλου οι συμμετέχοντες περπάτησαν στους τεράστιους αμμολόφους της Λέμπα, ανάμεσα στη Βαλτική και τη λίμνη Λέμπσκο, που μετακινούνται πέντε-δέκα εκ. κάθε χρόνο. Οι κινούμενοι αμμόλοφοι αποτελούν μέρος Εθνικού Προστατευόμενου Πάρκου και πρόκειται για ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο.

Επισκέφτηκαν επίσης το ιστορικό κέντρο του Γκντανσκ (το αλλοτινό Ντάντσιχ), το οποίο ξανακτίστηκε μετά την ολοσχερή καταστροφή του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που εγκαινιάστηκε το 2008 και αποτελεί μνημείο για τη βαρβαρότητα και τη φρίκη του πολέμου.

Με αυτό το ταξίδι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Θάλασσα στον ορίζοντα». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθήτριες του Γυμνασίου Αγριάς συνέλλεξαν εμπειρίες, γνώρισαν πολιτισμούς, έκαναν φίλους και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
3
=