ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ Βόλου επιμορφώθηκαν στη Γερμανία

εκπαιδευτικοί-του-1ου-εκ-βόλου-επιμορφ-901572

Στη Γερμανία, σε μία χώρα με πολύχρονη ιστορία και εμπειρία στην εφαρμογή του δυικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θεωρείται ως εκείνη που «γέννησε» τον θεσμό της μαθητείας, επιμορφώθηκαν εκπαιδευτικοί του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν την Κάτω Σαξωνία και ένα από τα επτά επαγγελματικά σχολεία της περιοχής με μεγάλη εκπαιδευτική και ερευνητική παράδοση.

Κύριος στόχος του συγκεκριμένου σχεδίου κινητικότητας ήταν η απόκτηση εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας πάνω στο επιτυχημένο γερμανικό μοντέλο δυικού συστήματος, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, μεθόδων και πρακτικών, στην προσπάθεια ενσωμάτωσης επιλεγμένων στοιχείων του γερμανικού μοντέλου για τη βελτίωση της εφαρμογής του θεσμού της μαθητείας στην ελληνική πραγματικότητα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η Πολιτεία.

Οι συμμετέχοντες καθηγητές του 1ου Ε.Κ. Βόλου ενημερώθηκαν από τον διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, σε οργανωμένα σεμινάρια, για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας, την εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, καθώς και για τα θετικά αποτελέσματά του, τόσο για το σχολείο, για την επιχείρηση και πρωτίστως για τους μαθητευόμενους μαθητές.

Ξεναγήθηκαν στους εντυπωσιακούς χώρους δύο επαγγελματικών σχολείων, του BBS/BSB στο Bersenbrück, αλλά και του μεγαλύτερου επαγγελματικού σχολείου της περιοχής BBS/Brinkstraße στο Osnabrück με 4.500 μαθητές.

Αναπόφευκτες ήταν φυσικά οι συγκρίσεις των δύο γερμανικών επαγγελματικών σχολείων με τα αντίστοιχα ελληνικά που γνωρίζουμε. Οι εγκαταστάσεις και οι χώροι είναι λειτουργικοί, σύγχρονοι και συντηρημένοι, οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πλούσια εξοπλισμένες με συσκευές τεχνολογίας αιχμής που διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία στο μέγιστο, τα δε εργαστήρια έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό εκατομμυρίων που θα ζήλευαν πραγματικές επιχειρήσεις.

Η κινητικότητα, πέρα από την εκπαίδευση, περιλάμβανε σημαντικές επισκέψεις σε εταιρείες και βιομηχανίες της περιοχής, οι οποίες απασχολούν εδώ και αρκετά χρόνια μαθητές του BBS/BSB στο πλαίσιο της μαθητείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου