ΤΟΠΙΚΑ

Σε δύο χρόνια θα πρασινίσει το βουνό…

σε-δύο-χρόνια-θα-πρασινίσει-το-βουνό-851206

Πότε άραγε θα αποκατασταθεί το πανέμορφο δάσος του Πηλίου που κάηκε από την πρόσφατη μεγάλη φωτιά; Πότε το πράσινο θα αποκτήσει και πάλι τη θέση του, αντί για το μαύρο που υπάρχει σήμερα και μας πληγώνει. «Σε δύο χρόνια η περιοχή θα πρασινίσει», μας λέει ο Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ντίτορας, η γνώμη του οποίου έχει βαρύνουσα άποψη, καθώς πριν κληθεί από το Νομάρχη Μαγνησίας για να υπηρετήσει τα κοινά στο Νομό, ήταν Δασάρχης Βόλου. Εξόχως ενδιαφέρουσα επομένως η άποψή του, όπως πιστεύουμε, και ο μικρός διάλογος που είχαμε μαζί του.

– Κύριε Αντινομάρχα, το δάσος που κάηκε σε πόσα χρόνια θα έχει αποκατασταθεί;
– Σαν δάσος θα αργήσει. Η περιοχή όμως σε δύο χρόνια θα έχει πρασινίσει. Ήδη από το ερχόμενο φθινόπωρο όποιος πάει, θα δει πουρνάρια, κουμαριές, πλατύφυλλα κ.ά. Όλα αυτά θα πετάξουν νέους βλαστούς και θα βγουν νέα φυτά. Ήδη από τα Χριστούγεννα θα αρχίσει σιγά – σιγά η βλάστηση. Με μία προϋπόθεση. Ότι θα βρέξει…

– Και όχι μόνον. Ότι θα έχουν γίνει τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και ότι δεν θα υπάρξει και βόσκηση…
– Ναι. Γιατί αν βγαίνουν αυτά τα νέα φυτά και υπάρχει και βόσκηση, αυτά είναι η καλύτερη τροφή για τα ζώα. Εδώ στην καμένη περιοχή σε 4-5 χρόνια θα βλέπεις το δάσος και δεν θα βλέπεις αυτό που βλέπεις σήμερα. Οι πολλές φωτιές υποβαθμίζουν το έδαφος. Η υποβάθμιση του εδάφους σημαίνει και υποβάθμιση του δάσους. Αυτό είναι που κάνει ζημιά. Μια φωτιά στα 120-150 χρόνια δεν έχει πρόβλημα…

– Μπορεί το Δασαρχείο να προωθήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα;
– Οι δασικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες στις δημόσιες δασικές εκτάσεις να κάνουν τα σχετικά έργα. Εδώ στην περιοχή μας δεν έχουμε τέτοιες εκτάσεις. Είναι εκτάσεις διακατεχόμενες και δημοτικές. Οι δήμοι δεν έχουν το προσωπικό να κάνουν αυτά τα έργα. Η Νομαρχία το έχει. Η Πολιτεία θα αποφασίσει σε ποιον θα τα δώσει να κάνει αυτά τα έργα. Το Δασαρχείο κάνει το εξής, όταν υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε τώρα. Θα έλθει σε επαφή με δασικούς συνεταιρισμούς από άλλες περιοχές, οι οποίοι θα κάνουν υλοτομήσεις όλων των δέντρων που έχουν καεί και θα τα κόψουν οριζόντια, έτσι ώστε να συγκρατείται το χώμα. Το Δασαρχείο Βόλου έχει κάποια εμπειρία με τη φωτιά προ ετών στην Πορταριά. Τότε κάναμε άμεσα αυτά τα έργα, τα οποία σχεδιάζουν να τα κάνουν τώρα στο «Παναγιώτικο». Τότε είχαμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και τώρα…

– Το δάσος που κάηκε στις Αφέτες πόσων ετών ήταν;
– Το δάσος των Αφετών είναι των τελευταίων 35 ετών, από το 1965 – 70 που έγιναν αναδασώσεις από το Δασαρχείο. Τότε έγιναν αναδασώσεις από την Πολιτεία για να δημιουργηθούν παραγωγικά δάση. Δηλαδή δάση που να δίνουν ξυλεία. Τότε έβαλαν την παραθαλάσσια πεύκη που δεν είναι δέντρο της περιοχής, ένα είδος που αυξάνεται γρήγορα, για να πάρουμε γρήγορα ξύλο για να το εμπορευτούμε, για να μειώσουμε έτσι τις εισαγωγές από το εξωτερικό. Αυτή η φιλοσοφία σήμερα έχει αλλάξει. Η βασική πολιτική σήμερα είναι ότι χρησιμοποιούμε τη δασοπονία για πολλαπλό σκοπό. Δηλαδή στην Καστοριά και στη Δράμα που έχουμε καλά δάση παίρνουμε ξυλεία. Σε άλλα μέρη τα δάση είναι προστατευτικά, σε άλλα αναψυχής, σε άλλα τουριστικά και σε άλλα συνδυασμός των παραπάνω. Σε μας αυτά που κάηκαν είχαν αισθητικό σκοπό. Δεν πάμε εκεί για να πάρουμε ξύλα για εμπόριο. Τα μόνα δάση τα δικά μας που είναι γι’ αυτόν τον σκοπό είναι τα δάση της οξιάς, τα οποία τα διαχειριζόμαστε με επιστημονικό τρόπο. Δεν πάμε δηλαδή να κόψουμε όλο το δάσος της οξιάς, αλλά κόβοντας εκείνα τα δέντρα στα οποία οι δασολόγοι έχουν κάνει τις προσημάνσεις και το δάσος παραμένει όπως είναι πάντα…

– Σπάνια έχουμε φωτιά σε δάσος με οξιές…
– Έτσι είναι. Η φωτιά θέλει τρεις παράγοντες. Καύσιμη ύλη, θερμοκρασία και αέρα. Η καύσιμη ύλη στη Ζαγορά που είναι οξιά και καστανιά δεν καίγεται τόσο εύκολα, όπως καίγεται ένα πεύκο που είναι πολύ εύφλεκτο υλικό.

– Είναι άρτια επανδρωμένες οι δασικές υπηρεσίες;
– Εάν η Πολιτεία θέλει τα δάση, θα πρέπει να επανδρώσει τις δασικές υπηρεσίες. Τις έχει δ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου