ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι για μουσική στην εστίαση

ελεγχοι-για-μουσική-στην-εστίαση-901589

Σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε καταστήματα εστίασης στον Βόλο προχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο κλιμάκιο της ΕΔΕΜ (Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής), προβαίνοντας σε δειγματοληψίες μουσικού ρεπερτορίου και αξιώνοντας από επαγγελματίες ποσά από 300 έως και 1.500 ευρώ, για κάθε χρόνο, από το 2018.

Πρόκειται για μία από τις τρεις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων (όπως η πρώην ΑΕΠΙ), που είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Πολιτισμού και ανήκουν στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Οι άλλες δύο είναι η Αυτοδιαχείριση και η GEA για τα συγγενικά πνευματικά δικαιώματα.

Σε αυτές τις τρεις εταιρείες προβλέπεται η καταβολή ετήσιας συνδρομής από επιχειρήσεις εστίασης που παίζουν μουσική. Η συνδρομή εξαρτάται από τον τζίρο, το είδος και το μέγεθος της κάθε επιχείρησης εστίασης και μπορεί να κυμαίνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, από 300 έως 1.500 ευρώ τον χρόνο.

Οπως σημείωσε ο κ. Στεφάνου, τις τελευταίες ημέρες ενημερώθηκε από καταστηματάρχες για τους ελέγχους της ΕΔΕΜ στον Βόλο. Εκπρόσωποι της εταιρείας φέρονται να αξιώνουν από καταστηματάρχες, που αυτή την περίοδο βγαίνουν από τα απανωτά lock down εξαιτίας της πανδημίας, συνδρομές ακόμη και από το 2018 που δεν είχαν βεβαιωθεί. Επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά μερικές χιλιάδες ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με αγωγές.

Σημειώνεται ότι νομικές ενέργειες έχουν γίνει σε βάρος καταστηματαρχών στα Ιωάννινα, ενώ έχουν προηγηθεί δικαστικές διαμάχες και στα Τρίκαλα, χωρίς να λείπουν και περιπτώσεις καταστηματαρχών που πήγαν στο αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ο τοπικός σύλλογος είχε έρθει σε συμφωνία πριν από δύο χρόνια και με τις τρεις εταιρείες πνευματικών και συγγενικών πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να πληρωθούν συνδρομές, αλλά με μεγάλες εκπτώσεις και διακανονισμούς, ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας, οπότε και οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Θα ήθελα να συστήσω στους επαγγελματίες, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, να έρθουν σε επαφή με τον σύλλογο για να μπορέσουν μέσω αυτού, να κάνουν συμφωνίες προς τις εταιρείες, χωρίς να κινηθούν σε βάρος τους νομικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Στεφάνου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου