ΤΟΠΙΚΑ

Στον δρόμο για τις απλήρωτες εφημερίες

στον-δρόμο-για-τις-απλήρωτες-εφημερίε-901601

Εξοργισμένοι είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί, διότι έβαλαν πλάτη δυόμιση χρόνια στον κορονοϊό και αναγκάζονται για μία ακόμη φορά να βγουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τις απλήρωτες εφημερίες τους.

Οι γιατροί προειδοποιούν πως αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα, τον Ιούνιο επιφυλάσσονται να εξαντλήσουν κάθε μέσο διεκδίκησης και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Σήμερα πραγματοποιούν κινητοποίηση στα γραφεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, στο Μεζούρλο Λάρισας, στις 13.30, με τη συμμετοχή των υγειονομικών όλης της Θεσσαλίας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης επίσης θα γίνει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. ώς τις 3 μ.μ. σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 5ης ΥΠΕ.

«Διαδηλώνουμε, γιατί στα Κέντρα Υγείας δεν πληρώνονται οι δεδουλευμένες εφημερίες ή ακόμα και αν πληρώνονται αυτό γίνεται με πρωτοφανή καθυστέρηση. Το κονδύλι των εφημεριών του υπουργείου για τη χρονιά δεν επαρκεί να καλύψει της ανάγκες της 5ης ΥΠΕ και οι εφημερίες του Μαρτίου είναι στον αέρα», σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) και οι υπόλοιπες Θεσσαλικές ενώσεις, καθώς επίσης η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βοιωτίας.

Προσθέτουν ότι «παράλληλα υπάρχει απαράδεκτη καθυστέρηση της καταβολής των πρόσθετων εφημεριών από την 5η ΥΠΕ στα ΚΥ αλλά και τα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ. Παρ’ όλο που οι γιατροί σχεδόν μόνιμα πλέον αναγκαζόμαστε να υπερεφημερεύουμε για να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, αλλά και τα τεράστια κενά σε προσωπικό».

«Η στάση της Πολιτείας και της 5ης ΥΠΕ είναι απαράδεκτη. Επί δυόμιση χρόνια δώσαμε και την ψυχή μας στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν είμαστε αναλώσιμα υλικά», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Νίκος Χαυτούρας.

«Ολα αυτά συμβαίνουν με εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για κάθε νομό της 5ης ΥΠΕ, με συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών των ΚΥ στα νοσοκομεία, στις ΤΟΜΥ, στα νησιά των Β. Σποράδων και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη, με εγκαταλελειμμένα κτίρια και υποδομές σε πολλά ΚΥ και Νοσοκομεία, με παροπλισμένο και ελλιπέστατο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και κλειστά μικροβιολογικά εργαστήρια στα περισσότερα Κέντρα Υγείας», πρόσθεσε ο κ. Χαυτούρας.

Εκτός από τις απλήρωτες εφημερίες και το αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι γιατροί ζητούν αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου