ΤΟΠΙΚΑ

Μαντριά θα βυθιστούν στα σκοτάδια

μαντριά-θα-βυθιστούν-στα-σκοτάδια-901688

Αντιμέτωποι με απανωτά σοκ βρίσκονται καθημερινά ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία, καθώς το επικίνδυνο «κοκτέιλ» ενεργειακής κρίσης και κόστους ζωοτροφών θέτει σε άμεσο κίνδυνο την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Επιπροσθέτως μονάδες θα κινδυνεύσουν να βυθιστούν στο σκοτάδι, αφού ήδη κτηνοτρόφοι σπεύδουν στη ΔΕΗ και στους ιδιώτες παρόχους ζητώντας ευνοϊκούς διακανονισμούς για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Χωρίς καμία αξιόλογη μεταβολή στην κατανάλωση καλούνται να πληρώσουν «φουσκωμένα» τιμολόγια από 50% μέχρι και 150%, με ό,τι συνεπάγεται για το εισόδημά τους, που ούτως ή άλλως είναι «κουτσουρεμένο».

Οσοι βρίσκουν το κουράγιο να ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος έχουν υποστεί πολλαπλά ηλεκτροσόκ καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ποσό στους εκκαθαριστικούς υπερβαίνει ακόμη και τις 3.000, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι δεν είχαν πληρώσει περισσότερα από 800 μέχρι 900 ευρώ.

Οι διαφορές στην τιμολόγηση έχουν κυρίως να κάνουν µε τη φύση της εκμετάλλευσης, µε τις οργανωμένες κτηνοτροφικές µονάδες να βρίσκονται σε δυσµενή θέση, αφού για τις μεγάλες μονάδες οι ανάγκες είναι σχετικά σταθερά υψηλές και μάλιστα κατά τη διάρκεια συνολικά του έτους.

«Πληρώνουμε αδρά πλέον το ρεύμα στις μονάδες, αλλά και για τα ειδικά ψυγεία που διαθέτουμε στα σπίτια μας για το γάλα που πρέπει να συντηρηθεί πριν το πουλήσουμε. Αν συνεχίσουμε έτσι, πολλές μονάδες θα κλείσουν. Το κόστος πλέον σε συνδυασμό με τις πανάκριβες ζωοτροφές που αγοράζουμε είναι απαγορευτικό», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη.

Η ίδια πέρυσι παραλάμβανε λογαριασμούς ρεύματος που δεν ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ και τώρα καλείται να καταβάλλει για την ίδια κατανάλωση 1.500 ευρώ μόνο στο μαντρί. Επιπροσθέτως βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις καταναλώσεις ρεύματος στα ειδικά ψυγεία και φυσικά φουσκωμένοι είναι οι λογαριασμοί στο σπίτι της. «Αν χρειάζεται κάθε μήνα να χρεωνόμαστε για να πληρώσουμε το ρεύμα, πώς θα αντεπεξέλθουμε σε όλες τις άλλες υποχρεώσεις;», αναρωτιέται.

Σύμφωνα με την κ. Διβάνη, ήδη ορισμένοι άρχισαν να σκέφτονται να μειώσουν τα κοπάδια, αναμένοντας την εφαρμογή των νέων μέτρων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά.

«Με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που παραλαμβάνουν οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των μονάδων. Δυστυχώς πρέπει να υπάρξουν λύσεις δραστικές και όχι αποσπασματικά μέτρα», σημείωσε με τη σειρά του ο Θανάσης Παπαϊωάννου, κτηνοτρόφος από το Στεφανοβίκειο, στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο ίδιος εκτιμά ότι πολλοί κτηνοτρόφοι θα βρεθούν σε δυσμενή θέση να μην έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και να αρχίσουν διακοπές. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα προνοήσουν να μην συμβεί κάτι τέτοιο σε συνάδελφο», ανέφερε.

Τρίτος κτηνοτρόφος από την περιοχή του Ριζομύλου συνέκρινε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δύο λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο ένας για την περίοδο Μαρτίου 2021, χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τις νέες επιβαρύνσεις και ο άλλος τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά που καλείται να πληρώσει είναι 3.000 ευρώ επιπλέον.

«Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Στο δύσκολο περιβάλλον, δημιουργούμε νέα χρέη και δεν ξέρουμε πώς θα αντεπεξέλθουμε», τονίζει.

Περιμένουν, όπως όλοι, τις επιστροφές

Με βάση αυτά τα δεδομένα και με την απογοήτευση να είναι κυρίαρχη στον κτηνοτροφικό κόσμο, οι περισσότεροι περιμένουν την εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν, τα οποία θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην πρώτη φάση θα επιστραφεί το 60% της αύξησης που πλήρωσαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 ώς το Μάιο. Το ανώτατο ποσό επιστροφής θα είναι 600€ και θα καταβληθεί εφόσον το εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει τις 45.000€.

Στη 2η φάση του προγράμματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο οι επιδοτήσεις δεν θα αφορούν πλέον μόνο στις κύριες κατοικίες, αλλά και τις δευτερεύουσες, ενώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα επιδοτούνται και καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες/μήνα.

Η τρίτη φάση αναμένεται να αρχίσει από τον Ιούλιο. Προβλέπεται παρέμβαση στην χονδρική και λιανική αγορά ρεύματος, ένα ιδιότυπο πλαφόν, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές στα 0,15-0,20 λεπτά του ευρώ και να απενεργοποιηθεί στην πράξη η ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι και η πηγή των μέχρι τώρα επιβαρύνσεων.

Πρόκειται για το μέτρο που έχει ειπωθεί ότι θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους καταναλωτές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου