ΤΟΠΙΚΑ

Αλ.Μεϊκόπουλος: «Τι συμβαίνει με το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο;»

αλ-μεϊκόπουλος-τι-συμβαίνει-με-το-ναυ-901905

Μία σειρά από ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του ναυαγίου της Περιστέρας στην Αλόννησο, όπως είναι το αντίτιμο που τελικά θα ισχύσει, αλλά και εκκρεμότητες σε έργα και παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί για να είναι επισκέψιμο και ασφαλές για τους δύτες, θίγει σε νέα ερώτηση που κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος.

Ο βουλευτής Μαγνησίας κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ότι «επιδεικνύει απίστευτο ζήλο, ώστε να καταστρέψει ένα μοναδικό έργο πνοής που ξεκίνησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, τη δημιουργία, δηλαδή,επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στον Αλόννησο, υπονομεύοντας τη δυνατότητα προσέλκυσης και το μέλλον του καταδυτικού τουρισμού» και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία.

Ο βουλευτής Μαγνησίας «βάλλει» κατά της κ. Μενδώνη, καταγγέλλοντας ότι δεν τροποποιήθηκε η ΚΥΑ, όπως είχε υποσχεθεί η υπουργός στις 16.03.2022, όποτε τόνιζε ότι με το ίδιο εισιτήριο θα καλύπτεται η επίσκεψη και άλλων τριών ναυαγίων.

«Όχι μόνο δεν τροποποιήθηκε η ΚΥΑ (ΦΕΚ 5058/Β/2021) που ορίζει ρητά ότι στον «επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο περιστέρας Αλοννήσου» το «μεμονωμένο εισιτήριο» κοστίζει 50 €, αλλά επιπλέον βιάζεται και να το επιβάλλει» καταγγέλλει ο κ. Μεϊκόπουλος, επικαλούμενος έγγραφο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Πολιτισμού στις 24.05.2022, σύμφωνα με το οποίο τα καταδυτικά κέντρα της Αλοννήσου ενημερώθηκαν ότι ,στο εξής, θα καταβάλλουν τα 50 ευρώ ανά επισκέπτη σε λογαριασμό IBAN για την επίσκεψη στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου, και μόνο.

«Ενδιαφέρεται το υπουργείο Πολιτισμού για τους επαγγελματίες των καταδυτικών κέντρων που έχουν κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν, γνωρίζοντας ότι ως το 2023 το εισιτήριο θα ήταν δωρεάν; Ενδιαφέρεται για τους αυτοδύτες που είχαν προγραμματίσει μια επίσκεψη στην Αλόννησο για να επισκεφτούν το ναυάγιο;» αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Έχει ξεχάσει ότι στην Περιστέρα Αλοννήσου είναι ακόμη σε εξέλιξη έργο του ΠΕΠ Θεσσαλίας, με το οποίο ο αρχαιολογικός χώρος προετοιμάζεται για να γίνει επισκέψιμος; Γνωρίζει ότι το έργο εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χρηματοοικονομικό σχεδιασμό που περιέγραφε την δωρεάν λειτουργία του ως το 2023; Κι αν ναι, γιατί σπεύδει να βάλει εισιτήριο;».

Ο κ. Μεϊκόπουλος ζητά επίσης ενημέρωση, αν το υπουργείο έχει τοποθετήσει οριστικές εγκαταστάσεις (ναύδετα, σύστημα υποβρύχιας παρακολούθησης, υποβρύχιες εγκαταστάσεις), όπως προβλέπονταν στο έργο, ώστε να είναι λειτουργικό για τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες.

«Κοντά στην ακρίβεια σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, το φαγητό, το ρεύμα, τα καύσιμα, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, που απειλεί τον τουρισμό των νησιών, έρχεται το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να βάλει ένα επιπλέον αδιανόητο «χαράτσι», προκειμένου να πλήξει μια προσπάθεια που ξεκίνησε με πολύ θετικές προοπτικές για να δώσει ώθηση στον καταδυτικό τουρισμό στις Σποράδες.

Αναρωτιόμαστε, η περιφέρεια Θεσσαλίας που χρηματοδοτεί το έργο τί έχει να πει για όλα αυτά; Οι τοπικοί βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ που διαβεβαίωναν την τοπική κοινωνία ότι το εισιτήριο των 50 ευρώ θα αφορά 4 ναυάγια, και όχι μόνο το ναυάγιο της Περιστέρας, πώς τοποθετούνται απέναντι σε αυτές τις ενέργειες της υπουργού;» καταλήγει ο κ. Μεϊκόπουλος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου