ΤΟΠΙΚΑ

Τίτλοι τέλους για την Τράπεζα της Ελλάδος στον Βόλο

τίτλοι-τέλους-για-την-τράπεζα-της-ελλά-902050

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οποία προΐσταται ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, να βάλει λουκέτο στο μοναδικό υποκατάστημα της Τράπεζας στον Βόλο, στην οδό Αργοναυτών.

Μετά από 87 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας στο κατάστημα μπαίνει «κλειδωνιά». Η απόφαση διέρρευσε χθες, όχι από την Τράπεζα, αλλά από φορείς του δημοσίου, οι οποίοι έλαβαν ενημέρωση πως οι συναλλαγές τους με το υποκατάστημα του Βόλου θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 24 Ιουνίου. Από την επόμενη μέρα όλες οι συναλλαγές θα γίνονται από το υποκατάστημα της Λάρισας!

Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η κεντρική τράπεζα της χώρας. Ενεργεί ως ταμίας και εντολοδόχος του Δημοσίου.

Δεν είναι εμπορική τράπεζα, δηλαδή δεν έχει συναλλαγές με τους πολίτες. Ενας πολίτης δεν μπορεί να καταθέσει τα χρήματά του, ούτε να λάβει δάνειο από αυτή. Υπό μία έννοια, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η τράπεζα των τραπεζών, δηλαδή δέχεται καταθέσεις από τις εμπορικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα και δανείζει χρήματα σ’ αυτές. Επίσης είναι η τράπεζα που εξυπηρετεί τον στρατό, την εφορία, τους δήμους και άλλους φορείς, όπως π.χ. τα επιμελητήρια. Αποτελεί δε ανεξάρτητη αρχή και ελέγχεται απευθείας από τη Βουλή.

Στον Βόλο λειτουργεί από το 1935 στο εμβληματικό κτίριο με την κεντρική πρόσοψη από την οδό Αργοναυτών, στην παραλία της πόλης.

Τη δεκαετία του ‘80 έφτασε να απασχολεί μέχρι και 80 άτομα προσωπικό. Σταδιακά, όμως, λόγω συνταξιοδότησης και οικειοθελών αποχωρήσεων η δύναμη των τραπεζοϋπαλλήλων άρχισε να φθίνει.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Μίνο Αποστολάκη, με τον οποίο επικοινώνησε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδας στον Βόλο απασχολούνται επτά υπάλληλοι, από τους οποίους οι δύο αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν άμεσα και ένας τέλος του χρόνου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επιχείρησε να επικοινωνήσει κεντρικά με την Τράπεζα της Ελλάδας, αναζητώντας ενημέρωση για τους λόγους που επέβαλαν το «κλείσιμο» του υποκαταστήματος του Βόλου. Παρέπεμψαν στον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων Αλέξανδρο Στύλο, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία.

Σιγή ιχθύος κρατά, στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας. Συνεργάτες του προέδρου Θεοδόση Πανάικα, με τους οποίους επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, παρέπεμπαν για ενημέρωση στην κεντρική διοίκηση της τράπεζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «λουκέτο» είχε αποφασιστεί από το 2021, εξαιτίας ωστόσο της πανδημίας η απόφαση υλοποιείται τώρα. Οι λόγοι, ωστόσο, θα πρέπει να εξηγηθούν, όπως επίσης θα πρέπει η τοπική κοινωνία να λάβει γνώση πώς θα αξιοποιηθεί το κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και όχι μόνο.

Ιστορική παρουσία στον Βόλο

Το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο αποτελεί χρόνια τώρα σημείο αναφοράς για την πόλη. Θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί Διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού. Είναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Το παραλιακό οικόπεδο αγοράστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας το 1930.

Οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν με τη μελέτη τους ένα κτίριο, σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.

Οπως αναφέρει η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, στο ιστορικό αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος «το υποκατάστημα Βόλου είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Καθώς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, επιβάλλεται με την παρουσία του και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Το επιβλητικό του μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες εντυπωσιάζουν».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο διατηρητέο κτίριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτίρια του Βόλου, που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου.

Το 2016 είχε ανοίξει τις πύλες του στο κοινό για να περιηγηθεί σε έκθεση, που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Ξενοφώντα Ζολώτα, με αφορμή τότε τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννησή του.
Ο Βόλος ήταν η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα, στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου