ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει κατά του καπνίσματος

επιστρέφει-κατά-του-καπνίσματος-902279

Επιστροφή στον αγώνα κατά του καπνίσματος, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια απουσίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, για την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, την ερχόμενη Κυριακή 29 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, πρόκειται να γίνει η πρώτη μεγάλη εκδήλωση, στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο, η οποία θα επαναληφθεί και για την πόλη της Λάρισας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Συμμετέχω κι εγώ για μια ζωή χωρίς καπνό», γίνεται σε συνεργασία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα τρία Παιδαγωγικά Τμήματα που λειτουργούν στον Βόλο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, Ζωή Γεροστάθη, η φιλοσοφία της εκδήλωσης θα είναι να αποτελέσει μια γιορτή κατά του καπνίσματος, με δρώμενα και μουσική.

Στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο, θα γίνουν συνολικά δέκα παιχνίδια δυνατής αναπνοής όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Τις δράσεις θα πλαισιώνουν εθελοντικά φοιτητές των τριών παιδαγωγικών τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης η «Πρόταση Ζωής», η Αντικαρκινική Βόλου και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, εν μέσω πανδημίας, η ιατρική κοινότητα δεν είχε ασφαλή δεδομένα τι γίνεται με το κάπνισμα. Οι επισκέψεις στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος μηδενίστηκαν και ακόμη και σήμερα ελάχιστοι είναι όσοι απευθύνονται σε αυτά για να διακόψουν το κάπνισμα.

«Να μην καλλιεργούμε

αβεβαιότητα και φόβο»

Για την ευλογιά των πιθήκων, που αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης, παρεμβαίνει μέσω ανάρτησής του στη σελίδα του στο Facebook ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ζητώντας από «επιστήμονες» να μη σκορπούν αβεβαιότητα και πανικό.

Τον κ. Γουργουλιάνη έχουν προσεγγίσει για να μιλήσει για το θέμα πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «οι πνευμονολόγοι δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα γύρω από το θέμα».

«Υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε χωρίς να γνωρίζουν το πρόβλημα. Με τους κορονοϊούς είχαμε εμπειρία, καθώς κορονοϊοί ευθύνονται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Για την ευλογιά δεν υπάρχει κρούσμα για δεκαετίες. Εχουμε παντελή άγνοια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι εκτιμήσεις και αυτές πάλι θα είναι επισφαλείς», τονίζει ο ίδιος αρνούμενος να σχολιάσει οτιδήποτε γύρω από τη νέα υγειονομική απειλή που απασχολεί την επικαιρότητα.

Ο ίδιος μάλιστα ζητά από την επιστημονική κοινότητα, να είναι προσεκτική ιδίως ενόψει της έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Κάποιοι μιλούν για μετάδοση του ιού αν ακουμπήσουμε σεντόνι ή μαξιλάρι το οποίο δεν έχει απολυμανθεί. Υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων στους οποίους θα καλλιεργηθεί ο φόβος», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Στην ανάρτησή του στο facebook την οποία τιτλοφορεί «το μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνία της επιστήμης», αναφέρει τα εξής:

«Οι συνεργάτες της κλινικής μας μετά από δύο χρόνια νοσηλείας ασθενών με κορονοιό, μελετώντας καθημερινά τη σχετική διεθνή βιβλιογραφία και ασκώντας την ειδικότητα της Πνευμονολογίας που ιστορικά συνδέεται με μια άλλη μεταδοτική λοιμώδη νόσο τη φυματίωση, αναζητούν τις βεβαιότητες για την πορεία της πανδημίας μέσα από τη εμπειρία και γνώση. Τις τελευταίες ημέρες, στις δικαιολογημένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ευλογιά, τις ηπατίτιδες, και τις πιθανές νέες πανδημίες, κάποιοι «επιστήμονες» απαντούν με ευκολία, χωρίς εμπειρία και ίσως επαρκείς γνώσεις, σκορπώντας και πάλι αβεβαιότητες. Τελειώνοντας δηλώνω υπεύθυνα, ότι το μόνο κοινό που έχω με την ευλογιά των πιθήκων, είναι ότι συμπίπτει η ανακάλυψή της με το έτος γέννησής μου».

ΕΛ. ΧΑΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου