Εξυπνη πόλη γίνεται ο Βόλος

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-24, 11:05:54
Εξυπνη πόλη γίνεται ο Βόλος

Πρόταση προϋπολογισμού 3.960.000 ευρώ θα υποβάλει ο Δήμος Βόλου προς χρηματοδότηση προκειμένου να μετατραπεί σε «έξυπνη πόλη», στο πλαίσιο προγράμματος που «τρέχει» από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με συνολικό προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Δήμος Βόλου συμπεριλαμβάνεται στους 17 μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας στους οποίους θα αναπτυχθούν συστήματα νέων τεχνολογικών μέσων μέσω των οποίων αναμένεται να βελτιωθεί η καθημερινότητα στις ελληνικές πόλεις.

Η υποβολή της πρότασης ύψους 3,96 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου και παράλληλα συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπής διερεύνηση τιμών στο πλαίσιο της υποβολής της πρότασης για τις δράσεις της έξυπνης πόλης.

Η παρέμβαση αποσκοπεί στον σταδιακό μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων σε «έξυπνες πόλεις» μέσω της ανάπτυξης νέων υποδομών, ψηφιακών πλατφορμών και πληροφοριακών συστημάτων

Στον οδηγό που έστειλε η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) στους Δήμους συμπεριλαμβάνεται ένα ευρύ πλέγμα «έξυπνων» δράσεων ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε Δήμου σε τομείς της καθημερινότητας όπως: κινητικότητα, ασφάλεια, υγεία, ενέργεια, πολιτική προστασία και περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων - υδάτινων πόρων, οικονομική ανάπτυξη και δόμηση, συμμετοχικότητα και συνδεσιμότητα.

Ειδικότερα οι δράσεις αφορούν μεταξύ άλλων στη λειτουργίας ηλεκτρονικών πληρωμών για τις δημόσιες συγκοινωνίες, έξυπνα συστήματα σηματοδότησης, έξυπνη στάθμευση, έξυπνη κοινή χρήση αυτοκινήτων και ποδηλάτων, συστήματα προειδοποίησης καταστροφών, τηλεϊατρική, τηλεφροντίδα, συστήματα ειδοποιήσεων για πρώτες βοήθειες, παρακολούθηση ποιότητας αέρα σε πραγματικό χρόνο κ.α.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Δήμος Βόλου έχει εκπονήσει μελέτες για την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών, για έξυπνες στάσεις, ενώ και το νέο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, θα στηριχθεί στις νέες τεχνολογίες, τόσο για την εύρεση θέσης στο κέντρο του Βόλου, όσο και για την πληρωμή αλλά και για τον έλεγχο των παραβατών.

Στόχος του σχεδίου είναι οι παραδοσιακές υπηρεσίες να γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών επικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
5
=