ΤΟΠΙΚΑ

Συμβολή αλλοδαπών στον πληθυσμό της Ελλάδας

συμβολή-αλλοδαπών-στον-πληθυσμό-της-ε-903487

Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

Χωρίς την παρουσία τους, η μείωση του ελληνικού πληθυσμού θα ανερχόταν πάνω από 252.000 την περίοδο 2009 – 2020, σύμφωνα με έρευνα του Π.Θ.

Σημαντική είναι η συμβολή των αλλοδαπών στον πληθυσμό της Ελλάδας, σύμφωνα με νέα έρευνα του καθηγητή δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνα Κοτζαμάνη. Η ύπαρξη των αλλοδαπών στη χώρα συντέλεσε στον περιορισμό των απωλειών στο φυσικό ισοζύγιο. «Αν δεν ήταν οι αλλοδαποί, η μείωση του ελληνικού πληθυσμού θα ανερχόταν πάνω από 252.000 την περίοδο 2009 – 2020 σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο ένατο τεύχος της σειράς Dirap, Δημογραφικά προτάγματα στην έρευνα και στην πρακτική στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την έρευνα, την περίοδο 2009 – 2020 ο πληθυσμός των αλλοδαπών στη χώρα ήταν 810.000 έως 940.000 κάτοικοι, αποτελούσαν δηλαδή το 7,4% έως 8,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Βάσει των ίδιων στοιχείων είναι κατά μια δεκαετία νεότεροι από τους Έλληνες, με τη μέση ηλικία τους να κυμαίνεται από 32 έως 34 έτη έναντι 43 έως 46 έτη των Ελλήνων. Το ποσοστό δε των αλλοδαπών 65 ετών και άνω κυμαίνεται από 3% έως 5% έναντι 20% – 24% στους Έλληνες.

Οι αλλοδαπές γυναίκες αποτελούν το 8% – 8,5% του συνόλου των γυναικών – ανεξαρτήτως ηλικίας και το 11% – 12,5% του συνόλου των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Ταυτόχρονα, στον πληθυσμό των αναπαραγωγικών ηλικιών, οι αλλοδαπές είναι κατά μέσο όρο ελαφρώς νεότερες των Ελληνίδων κατά ένα έως δύο έτη. Τέλος, οι μεν θάνατοι των αλλοδαπών είναι υποπολλαπλάσιοι αυτών των Ελλήνων, μόλις 26.500. έναντι 1.378.000 αποτελώντας μόλις το 2% του συνόλου των θανάτων, οι δε γεννήσεις τους, το 15,3% σχεδόν του συνόλου, ανέρχονται την ίδια περίοδο σε 177.000 έναντι 976.000 των Ελληνίδων (το 84,7% αντίστοιχα του συνόλου).

Κατ’ επέκταση και σύμφωνα με τη μελέτη, το 2009 – 2020 τα φυσικά ισοζύγια των αλλοδαπών είναι έντονα θετικά (+150.000 περισσότερες γεννήσεις από θανάτους) ενώ των Ελλήνων έντονα αρνητικά (-402.000 περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις). «Ο δείκτης γεννητικότητας των αλλοδαπών είναι υπερδιπλάσιος αυτού των Ελλήνων, ενώ ο δείκτης θνησιμότητάς τους είναι τέσσερις έως πέντε φορές μικρότερος», καταγράφει η μελέτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τη μελέτη, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η συμβολή των αλλοδαπών ήταν ιδιαίτερα σημαντική. «Περιόρισαν σημαντικά, χάρη στην υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων, τις απώλειες του πληθυσμού μας, καθώς χωρίς αυτούς, το συνολικό φυσικό ισοζύγιο της περιόδου 2009-2020 θα ήταν πολύ πιο αρνητικό από αυτό των 252.000. Διαπιστώνουμε δε ταυτόχρονα ότι το ποσοστό των θανάτων των αλλοδαπών είναι υποπολλαπλάσιο του ποσοστού τους στον συνολικό πληθυσμό και η συμμετοχή τους στις γεννήσεις είναι σαφώς υψηλότερη από τη συμμετοχή τους στον συνολικό πληθυσμό των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας», τονίζεται στη μελέτη.

Είναι νεότεροι και γονιμότεροι από τους Ελληνες

Αναζητώντας απαντήσεις για τις διαφορές που παρουσιάζονται μεταξύ του ελληνικού πληθυσμού και των αλλοδαπών, οι ερευνητές μιλούν για «εξαιρετική νεότητα του πληθυσμού των αλλοδαπών».

«Το 88% έως 90% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών. Η συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα είναι εξαιρετικά μικρή στους αλλοδαπούς», τονίζεται και άρα οι θάνατοί τους είναι αναλογικά πέντε έως έξι φορές λιγότεροι από των Ελλήνων.

Οσον αφορά στις γεννήσεις, οι διαφορές οφείλονται σε περισσότερους του ενός παράγοντες. Οι αλλοδαπές είναι νεότερες κατά μέσο όρο των Ελληνίδων στις αναπαραγωγικές ηλικίες και το ποσοστό τους στον συνολικό πληθυσμό 20-44 ετών είναι κατά 2%-4% υψηλότερο από το αντίστοιχο στον συνολικό γυναίκειο πληθυσμό της χώρας μας. Ταυτόχρονα όμως οι αλλοδαπές – ιδιαίτερα οι προερχόμενες από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη μας – έχουν και υψηλότερη γονιμότητα από αυτή των Ελληνίδων.

Οι γεννήσεις και οι θάνατοι Ελλήνων και αλλοδαπών σε απόλυτες τιμές από το 2004 έως το 2020

Αρνητικά ισοζύγια έως το 2045

Στη μελέτη γίνεται εκτίμηση ότι τα φυσικά ισοζύγια στη χώρα θα παραμένουν αρνητικά και μάλιστα αρνητικότερα της περιόδου 2009- 2020.

«Οσον αφορά στις αμέσως επόμενες δεκαετίες, με δεδομένη την αύξηση του ποσοστού των 65 ετών και άνω τόσο στους Έλληνες, όσο και στους αλλοδαπούς, οι θάνατοι και των δυο αυτών ομάδων αναμένεται να αυξηθούν. Οσον αφορά στις γεννήσεις, o πληθυσμός των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας αναμένεται να μειωθεί τόσο στις Ελληνίδες, όσο και στις αλλοδαπές, ταχύτερα όμως στις πρώτες απ’ ό,τι στις δεύτερες. Με βάση τα δεδομένα αυτά, τα αρνητικά μέσα ετήσια φυσικά ισοζύγια των Ελλήνων στις αμέσως επόμενες δεκαετίες όχι μόνον δεν αναμένεται να αλλάξουν πρόσημο, αλλά το πλεόνασμα των θανάτων έναντι των γεννήσεων θα διευρυνθεί περαιτέρω και τα μέσα ετήσια φυσικά ισοζύγια των αλλοδαπών θα παραμένουν θετικά, αντισταθμίζοντας μερικώς τα αρνητικά των Ελλήνων, εάν δεν υπάρξει την επόμενη εικοσαετία μαζική είσοδος νέων αλλοδαπών στη χώρα μας. Με βάση τα προαναφερθέντα, τα μέσα ετήσια συνολικά φυσικά ισοζύγια της χώρας μας θα παραμένουν τουλάχιστον μέχρι το 2040-2045 αρνητικά, πολύ αρνητικότερα από τα αντίστοιχα της περιόδου 2009-2020», τονίζεται στη μελέτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου