ΤΟΠΙΚΑ

Ο «Μεγάλος Αδελφός» μπορεί να προστατεύσει τα δάση

ο-μεγάλος-αδελφός-μπορεί-να-προστατ-851206

Θα μπορούσε να εντοπιστεί ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την εκδήλωσή της πυρκαγιά σε δασική έκταση και να ενημερωθούν την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες, ώστε να σπεύσουν στο ακριβές σημείο της εστίας; Μήπως επιπλέον θα μπορούσε να εντοπιστεί ο επίδοξος εμπρηστής ή η αιτία πρόκλησης της φωτιάς; Με το μάτι του «μεγάλου αδερφού», λέει η Αναπτυξιακή Εταιρία Μαγνησίας…

Προ διετίας περίπου η ΑΝΕΜ είχε καταθέσει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρόταση για τη δημιουργία συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις φυσικές καταστροφές, με στόχο την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Το κόστος για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος, που θα κάλυπτε συνολική δασική έκταση 614.000 στρέμματα, ανέρχεται στις 602.240 ευρώ. Ποσό υποπολλαπλάσιο συγκριτικά με την ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι «πνεύμονες» πρασίνου στο Νότιο Πήλιο προ ημερών.
Η πρόταση έμεινε στα «συρτάρια». Στο τελευταίο νομαρχιακό συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του τότε προέδρου της ΑΝΕΜ και νυν επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σ. Κοκκίνη, αποφασίστηκε να επαναϋποβληθεί στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για χρηματοδότηση.
Στις προτεινόμενες περιοχές παρέμβασης περιλαμβάνονταν και οι καμένες σήμερα δασικές εκτάσεις στο Νότιο Πήλιο. Εάν ο «big brother» ήταν εκεί, ίσως ο πύρινος εφιάλτης να ήταν πιο σύντομος και με περιορισμένες επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Η πρόταση βασίζεται στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος αυτόματης παρακολούθησης. Πολυφασματικές κάμερες, software αναγνώρισης κινδύνου και σύστημα καταγραφής κλιματολογικών δεδομένων «επαγρυπνούν» σε 24ωρη βάση. Αύξηση της θερμοκρασίας ή οποιαδήποτε άλλη περίεργη κίνηση στρέφει το ηλεκτρονικό «μάτι» στο σημείο, όπου ζουμάρει.
Την ίδια στιγμή τα δεδομένα μεταφέρονται στους φορείς σχεδιασμού αντιμετώπισης κρίσεων –σύμφωνα με την πρόταση στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας- όπου προβλέπεται η εγκατάσταση κεντρικού συστήματος διαχείρισης και ελέγχου. Μπροστά σε μία σύγχρονη κεντρική κονσόλα και ειδικές οθόνες, στις οποίες μεταδίδεται κάθε δεδομένο, ο φορέας αντιμετώπισης κρίσεων έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα τις κινήσεις του.
Αναλυτικά, το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:
Δίκτυο με πολυφασματικές κάμερες και καταγραφείς μετεωρολογικών δεδομένων θα εγκατασταθούν σε υφιστάμενες υποδομές (αντένες) κινητής τηλεφωνίας με δυνατότητα σάρωσης 360 μοιρών. Οι κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού εστίας φωτιάς βασισμένες σε ειδικό λογισμικό που τις υποστηρίζει και θα παρέχουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε 24ωρη βάση.
Το σύστημα θα μεταφέρει τα δεδομένα βασιζόμενο στην τεχνολογία των ευρυζωνικών δικτύων, στο κέντρο επιχειρησιακού ελέγχου του οργάνου αντιμετώπισης κρίσεων, σε νομαρχιακό επίπεδο, από όπου και θα συντονίζονται οι ενέργειες. Η πληροφορία θα μπορεί να προωθηθεί και σε όποια άλλη εμπλεκόμενη υπηρεσία κρίνεται απαραίτητη.
Η πληροφορία μπορεί να σχετίζεται τόσο με δασικές πυρκαγιές, όσο και με άλλου είδους παρεμβάσεις, όπως λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία, αλλά και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, μιας και οι δυνατότητες του συστήματος είναι μεγάλες.
Η πληροφορία θα εμφανίζεται χωροθετημένη σε ψηφιακό τρισδιάστατο υπόβαθρο με τις όποιες λεπτομέρειες κρίνεται απαραίτητο να τη συνοδεύουν. Έτσι για τις δασικές πυρκαγιές μπορεί να υπάρχει πληροφόρηση για την ένταση και τη φορά του ανέμου, ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της βλάστησης κ.λ.π.
Σύμφωνα με την πρόταση για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος θα εφαρμοστεί ένα σχέδιο διαχείρισης των δεδομένων προσαρμοσμένο στη φύση του κινδύνου, που θα επιτρέψει τη δραστηριοποίηση των δυνάμενων εκείνων που κρίνονται απαραίτητες. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθούν φαινόμενα μη συντονισμένης δράσης και επικαλύψεων.
Η κατάρτιση του προσωπικού που θα διαχειρίζεται το σύστημα κρίνεται ως η πιο νευραλγική πτυχή του προγράμματος. Ανάλογης σημασίας κρίνεται και η συμμετοχή των τοπικών παραγόντων, για το λόγο ότι το σύστημα προβλέπει την ανταλλαγή πληροφορι

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου