ΤΟΠΙΚΑ

Θεσμοθέτηση πρακτικής άσκησης με αμοιβή

θεσμοθέτηση-πρακτικής-άσκησης-με-αμο-903655

Ζήτημα ημερών αποτελεί η έναρξη της διαβούλευσης επί του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων της χώρας, που εξήγγειλε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών η οποία θα είναι αμειβόμενη, ανακοίνωσε ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αποστόλης Δημητρόπουλος στο πλαίσιο της 21η Συνάντησης των Γραφείων Πρακτικής Ασκησης των Πανεπιστημίων της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο ξενοδοχείο Ξενία, στον Βόλο.

Στόχος είναι ο νόμος να ψηφιστεί το καλοκαίρι και να ισχύει με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρόπουλο, η θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης έρχεται να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό κενό που υπάρχει σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια. «Η πρακτική άσκηση θα ενταχθεί ως μέρος του προγράμματος σπουδών για την οποία οι ασκούμενοι θα λαμβάνουν πιστωτικές μονάδες. Μιλάμε ουσιαστικά για σημαντική αναβάθμιση του θεσμού που γίνεται μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι κάτι που γίνεται μετά τις σπουδές, απλώς προετοιμάζοντας τους αποφοίτους για την αγορά εργασίας», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δημητρόπουλος.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η δυνατότητα πρακτικής άσκησης θα υπάρχει και για τα μεταπτυχιακά σε συνεργασία με επιχειρήσεις, πρόβλεψη που έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για τη θεσμοθέτηση των βιομηχανικών διδακτορικών. Πρόκειται για ερευνητικά προγράμματα δηλαδή σε επίπεδο διδακτορικού που θα γίνονται σε συνεργασία με επιχειρήσεις.

«Για όλα τα παραπάνω έχουν δεσμευτεί πόροι τόσο από το ταμείο ανάκαμψης, όσο και από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021- 2027. Οι διαδικασίες για την έγκρισή τους ολοκληρώνονται πολύ σύντομα και θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους για την πρακτική άσκηση των φοιτητών για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Δημητρόπουλος.

Ο ίδιος ωστόσο ζήτησε και την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. «Θα πρέπει να συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας στη χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης στον χώρο του, καθώς τα οφέλη θα είναι αμφίπλευρά για πανεπιστήμια, νέους και επιχειρήσεις. Εφόσον θα υπάρχει σταθερό, ασφαλές, προβλέψιμο περιβάλλον υλοποίησης της πρακτικής άσκησης για τις επιχειρήσεις, θα μπορούν να επενδύουν σε αυτό», συμπλήρωσε.

Εξάμηνη άσκηση ζήτησαν τα ΑΕΙ

Εξάμηνη ή τουλάχιστον τρίμηνη πρακτική άσκηση για τους φοιτητές τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου των Γραφείων Πρακτικής Ασκησης των Πανεπιστημίων της Ελλάδας Ευθύμιος Προβίδας, καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Προβίδα, η πρακτική άσκηση είναι ένας καλός τρόπος σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. «Τα ΤΕΙ είχαν θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός εξαμήνου. Για να πάρει πτυχίο ένας φοιτητής ΤΕΙ θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την πρακτική του άσκηση και να έχει συνολικά 154 ένσημα. Ετσι μόνο μπορούσε να πάρει το πτυχίο του. Τώρα τα ΤΕΙ καταργήθηκαν και βρισκόμαστε σε μία νέα κατάσταση, στην οποία υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα. Στα πανεπιστήμια όμως, η πρακτική άσκηση δεν είναι θεσμοθετημένη. Ορισμένα τμήματα μόνο την εισάγουν στο πρόγραμμα σπουδών τους, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα, μόλις δύο μηνών», είπε ο καθηγητής, κ. Προβίδας.

Για τη θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τον κ. Προβίδα, χρειάζονται τρία πράγματα: πολιτική απόφαση του υπουργείου Παιδείας, βιομηχανίες και εταιρείες που θα απορροφήσουν τους φοιτητές και χρηματοδότηση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου