ΤΟΠΙΚΑ

Απονομή δικαιοσύνης αλά… αμερικανικά

απονομή-δικαιοσύνης-αλά-αμερικανικ-903724

Δικαιοσύνη όπως στις αμερικανικές ταινίες, που ο κατηγορούμενος παραδέχεται την ενοχή του και έρχεται σε διαπραγμάτευση απευθείας με τον εισαγγελέα, με τον οποίο συμφωνεί την ποινή που θα του επιβληθεί, αποδόθηκε χθες στα δικαστήρια Βόλου. Ηταν η πρώτη φορά, από τον Ιούλιο του 2019, οπότε τέθηκε και ισχύ ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που εφαρμόστηκε ο θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης, για υπόθεση θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε στον περιφερειακό, έναν χρόνο πριν, με θύμα 50χρονο ποδηλάτη, πατέρα τριών παιδιών.

Το αίτημα της ποινικής διαπραγμάτευσης κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του ο 55χρονος οδηγός του ΙΧΕ αυτοκινήτου, που παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 50χρονο Δημήτρη Παπαχρήστο, λογιστή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», που κινούνταν με το ποδήλατό του επί του περιφερειακού. Τότε ο οδηγός του ΙΧ είχε δηλώσει ότι δεν κατάλαβε ότι σκότωσε άνθρωπο και συνελήφθη έξω από συνεργείο αυτοκινήτων, σε μικρή απόσταση από το σημείο του θανατηφόρου δυστυχήματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο 55χρονος οδηγός παρουσιάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου. Κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλειψη του θύματος, ωστόσο η υπόθεση δεν εκδικάστηκε. Ο ίδιος κατέθεσε αίτημα ποινικής διαπραγμάτευσης και χθες η απονομή της δικαιοσύνης έγινε… αλά αμερικανικά.

Κορυφαία ονόματα

σε πρωτόγνωρη διαδικασία

Την υπόθεση χειρίστηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου Βάιος Παπαϊωάννου και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος θεσμός. Ο 55χρονος ομολόγησε την ενοχή του και σε διαπραγμάτευση με τον εισαγγελέα του επιβλήθηκε ποινή. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι δύο ετών και έξι μηνών και αφαίρεση άδειας ικανότητας οδηγού για τρεις μήνες. Ο ίδιος προσκόμισε ιατρικά έγγραφα για πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Στη διαδικασία συμμετείχαν οι δικηγόροι Νίκος Παπαπέτρος, ο οποίος ήταν συνήγορος υπεράσπισης του 55χρονου και Γιώργος Σινέλης ως πολιτική αγωγή.

Η απόφαση θα επικυρωθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου και θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης. Με βάση αυτή, η οικογένεια του θύματος μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην αστική διαδικασία για τη διεκδίκηση αποζημίωσης.

Οπως στις αμερικανικές ταινίες

Ο θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης ισχύει από τον Ιούλιο του 2019, ωστόσο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

Δεν προβλέπεται ακροαματική διαδικασία. Ο κατηγορούμενος παραδέχεται την ενοχή του, πραγματοποιεί συναντήσεις με τον εισαγγελέα και διαπραγματεύεται την ποινή του. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, επιβάλλεται η ποινή και επικυρώνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται πολύ σημαντική, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης, στην αποφυγή μεγάλων εξόδων, αλλά και μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας για κατηγορούμενους και μη.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες υποθέσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μία πενταετία για να τελεσιδικήσουν. Εκδικάζονται σε πρώτο βαθμό, με τρεις – τέσσερις αναβολές και σε δεύτερο βαθμό, επίσης μετά από τρεις ή τέσσερις αναβολές και οι συνεδριάσεις διαρκούν περί τις τέσσερις ώρες.

Είναι επίσης μία πολυδάπανη διαδικασία, καθώς αν ακολουθηθεί έως τέλος και μόνο για τις παραστάσεις στα δικαστήρια και τις αμοιβές των δικηγόρων μπορεί να απαιτηθεί ποσό ακόμη και 20.000 ευρώ.

Το κυριότερο είναι όμως ότι αποδίδεται δικαιοσύνη σύντομα και μάλιστα ο αντίδικος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει άμεσα αίτημα αποζημίωσης στα αστικά δικαστήρια, αντί να χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και πέντε χρόνια, μέχρι να τελειώσει το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου