ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμη στελέχωση Τ.Υ. των ΟΤΑ

μόνιμη-στελέχωση-τ-υ-των-οτα-903749

Με μόνιμο και μάλιστα ειδικό προσωπικό αναμένεται να στελεχωθούν το αργότερο στο πρώτο τετράμηνο του 2023 οι τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Πρόκειται για 2.000 μηχανικούς, οικονομολόγους και πληροφορικούς, που θα προσληφθούν ως μόνιμοι δημοτικοί υπάλληλοι και θα κληθούν να τρέξουν έργα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα συρτάρια των δήμων, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παράλληλα με τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, ανοίγει παράθυρο για ενίσχυση και των ανταποδοτικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, δηλαδή της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμό και της ύδρευσης, κάτι που αναμένεται να φανεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, κατά τη διαδικασία προγραμματισμού προσλήψεων για το 2023 και εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για την «παραβίαση» του κανόνα ένα προς ένα που ισχύει για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μία πρόσληψη ανά μία συνταξιοδότηση).

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, χθες, στο περιθώριο ημερίδας που πραγματοποίησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε συνεργασία με τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, στο «Αρχοντικό Τζωρτζέικο», στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας.

Οπως εξήγησε η κ. Χαραλαμπογιάννη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τον Ιούνιο πρόκειται να βγουν από το ΑΣΕΠ οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης 13Κ. Πρόκειται για την προκήρυξη μόνιμων προσλήψεων στους ΟΤΑ, με βάση τον προγραμματισμό για τα έτη 2020 και 2021. Το 70% αφορά στην πρόσληψη μηχανικών, οικονομολόγων και πληροφορικών και αυτό δεν είναι τυχαίο. «Εγινε με κεντρικό γνώμονα τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων», ανέφερε η ίδια.

Η κ. Χαραλαμπογιάννη σημείωσε ότι αμέσως μόλις βγουν οι προσωρινοί πίνακες, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως ορισμένου χρόνου υπαλλήλους και να τους μονιμοποιήσουν με την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων. Αυτοί οι πίνακες αναμένεται να βγουν τον Ιούνιο, οπότε από το ερχόμενο καλοκαίρι δήμοι θα μπορέσουν να επανδρώσουν τις τεχνικές υπηρεσίες τους και να τρέξουν έργα στις περιοχές τους. «Δίνουμε επιπλέον τη δυνατότητα στους δήμους από τους ίδιους πίνακες να «τραβήξουν» και επιλαχόντες για να στελεχώσουν θέσεις που προβλέπονται στον προγραμματισμό προσλήψεων που έγιναν για το 2022», τόνισε η γ.γ. του ΥΠΕΣ.

Η ίδια άφησε ανοιχτό παράθυρο για την ενίσχυση με προσωπικό και των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων. «Επεξεργαζόμαστε πώς θα μπορούσαμε να ξεφύγουμε από τον κανόνα ένα προς ένα, των προσλήψεων στο δημόσιο, χωρίς -να το πω λαϊκά- να τινάξουμε τους προϋπολογισμούς των δήμων στον αέρα. Πώς θα είμαστε σε θέση να στελεχώσουμε υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και η ύδρευση, τρεις βασικούς πυλώνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να διατρέξουμε δημοσιονομικούς κινδύνους. Αυτό είναι κομμάτι της διαβούλευσης με τους θεσμούς και αν υπάρξει συμφωνία θα φανεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2023», τόνισε η κ. Χαραλαμπογιάννη.

Χρηματοδοτήσεις στα συρτάρια

Με τα παραπάνω η κ. Χαραλαμπογιάννη απάντησε στην βασική αγωνία των δημάρχων, για τη στελέχωση των υπηρεσιών τους, που εκφράστηκε και στη χθεσινή ημερίδα.

Το θέμα έθιξαν τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου όσο και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ Αθανάσιος Νασιακόπουλος. Ο δεύτερος μάλιστα τόνισε ότι μετά την κρίση το χειρότερο πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι ούτε τα χρήματα, ούτε οι εγκρίσεις έργων. «Οσα χρήματα κι αν δοθούν, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν πολλά από αυτά που ψηφίζονται, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο ειδικό προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έθεσε ζήτημα και για τον εσωτερικό έλεγχο των δήμων. «Ποιος θα κάνει τον ελεγκτή όταν οι άνθρωποι που υπάρχουν στους δήμους δεν φθάνουν για να είναι ελεγχόμενοι;» διερωτήθηκε. Αναφέρθηκε επίσης και σε ζητήματα ελέγχου που υπόκεινται οι ΟΤΑ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι έλεγχοι νομιμότητας κι όχι σκοπιμότητας.

«Οσα χρήματα κι αν παίρνουμε από το κράτος, αν δεν έχουμε στελεχωμένες τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε. Θα βλέπουμε χρηματοδοτήσεις να μένουν στο συρτάρι και να περνά ο χρόνος», σημείωσε από την πλευρά του ο οικοδεσπότης δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός.

Ο ίδιος πάντως στάθηκε στο ζήτημα της χρηματοδότησης των μικρών σε πληθυσμό αλλά μεγάλων σε έκταση δήμων, όπως το Νότιο Πήλιο. «Η κατανομή των ΚΑΠ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος Νοτίου Πηλίου λαμβάνει μηνιαίως ως κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων ποσό 117.000 ευρώ, ενώ μόνο η μισθοδοσία είναι 210.000 ευρώ. Το έλλειμμα των 90.000 ευρώ καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όμως αυτόν τον μήνα αντί να λάβουμε ποσό 80.000 – 90.000 ευρώ που είναι το σύνηθες, μας απέδωσαν 10.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Μιτζικός. «Τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Και έχω κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στα υπουργεία και αναμένουμε λύσεις», είπε.

Δυσλειτουργικοί οι Δήμοι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος υπογράμμισε ότι πυρηνικό πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων ήταν και παραμένει η αναντιστοιχία στις προθέσεις όσων υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.

«Οι δήμοι είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική έκφραση άμεσης δημοκρατίας. Είναι εκείνο το πεδίο όπου ο πολίτης μπορεί να μετρήσει σχεδόν καθημερινά την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων που ηγούνται.

Είναι ένα πεδίο διαχρονικής άσκησης πολιτικών και κυρίως είναι το πεδίο όπου συγκρούονται καθημερινά και αμείλικτα οι φιλοδοξίες των ανθρώπων που θέλουν να υπηρετήσουν την Τ.Α. με την πραγματικότητα που υποδεικνύει υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εγγενείς δυσκολίες και αδρανοποιούν φιλοδοξίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα του δημότη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου