ΤΟΠΙΚΑ

Μονάδα Νεφρού «Χρήστος Συργκάνης»

μονάδα-νεφρού-χρήστος-συργκάνης-900781

Συγκινητικές στιγμές και θύμησες που σίγουρα θα κάνουν πολλούς να δακρύσουν αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα στο Νοσοκομείο Βόλου και ειδικότερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και τη Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης.

Μετά την απόφαση που έλαβε πρόσφατα η διοίκηση στο Αχιλλοπούλειο, στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, σε μία λιτή εκδήλωση, όπως λιτός ήταν και ο ίδιος ο Χρήστος Συργκάνης, πρώην διευθυντής της Μονάδας που απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο, τα δύο τμήματα θα πάρουν το όνομά του.

Με αυτόν τον τρόπο η υγειονομική οικογένεια του Αχιλλοπουλείου επιτελεί το χρέος της απέναντι σε έναν γιατρό- πρότυπο, που προσέφερε τα μέγιστα για να στηθεί το Τμήμα και για πολλά χρόνια αποτελούσε την ψυχή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Ηταν ο φύλακας- άγγελος των νεφροπαθών, όπως τόνισε στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου όταν έλαβε την απόφαση, ο νυν διευθυντής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γιώργος Κουτρούμπας.

Ο αείμνηστος Χρήστος Συργκάνης κατάφερε να «απογειώσει» τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την κατέστησε πρώτη επαρχιακή Μονάδα (εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης) σε αριθμό ασθενών, ενώ επίσης ίδρυσε τη Μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης (ΜΠΚ), που ήταν τόσο απαραίτητη για τους χρόνια πάσχοντες νεφροπαθείς της Μαγνησίας.

«Για τη μεγάλη προσφορά του στους ασθενείς του Νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια, μια και το όνομά του έχει συνδεθεί, έτσι κι αλλιώς, με την ΜΤΝ του ΓΝ Βόλου εισηγούμαι την μετονομασία της ΜΤΝ σε Μονάδα Τεχνητού νεφρού Χρήστου Συργκάνη και της ΜΠΚ σε Μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης Χρήστου Συργκάνη», πρόσθεσε ο κ. Κουτρούμπας και σύσσωμο το Σώμα αποδέχτηκε την εισήγηση.

Ο Χρήστος Συργκάνης ως νεφρολόγος υπηρέτησε το Νοσοκομείο του Βόλου από το 1995 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2020, οπότε συνταξιοδοτήθηκε.

Ακόμη και όταν ο καρκίνος τον δοκίμαζε σκληρά ο Χρήστος Συργκάνης παρέμενε στις επάλξεις, αφιερώνοντας 24ωρα ολόκληρα δίπλα στους νεφροπαθείς και τους αιμοκαθαρόμενους της Μονάδας την οποία διηύθυνε, ως διευθυντής-συντονιστής μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του «δάσκαλος» για τους νεότερους γιατρούς, ενώ στο ενεργητικό του είχε πολλές διακρίσεις για το ακαδημαϊκό του έργο. Επίσης σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις του έχουν συμπεριληφθεί σε μεγάλα διεθνή ιατρικά περιοδικά.

Ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να γίνουν δωρητές οργάνων, ενώ για αρκετά χρόνια είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Δωρητών Οργάνων Ν. Μαγνησίας.

Μεθαύριο, Κυριακή, σε στενό οικογενειακό κύκλο, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, δίπλα στο Νοσοκομείο Βόλου, θα τελεστεί εξάμηνο μνημόσυνο στη μνήμη του.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου