ΤΟΠΙΚΑ

Παγωτό που δεν… λιώνει, ούτε αλλοιώνεται

παγωτό-που-δεν-λιώνει-ούτε-αλλοιώνε-891996

Παγωτό που δεν… λιώνει, ούτε αλλοιώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο 0ο C; Σήμερα, τα παγωτά συντηρούνται σε καταψύκτες στους -18ο C. Εργαστηριακή ομάδα όμως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατάφερε να βρει τη «συνταγή» που θα επιτρέπει στα παγωτά να μηνλιώνουν ούτε να αλλοιώνονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια καταψύκτες παγκοσμίως, από τους οποίους πωλούνται παγωτά της εταιρείας Unilever!

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφερε να δώσει λύση σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα και να διακριθεί ανάμεσα σε ομάδες από πανεπιστήμια -κολοσσούς σε όλον τον κόσμο, κατακτώντας βραβείο για τη συνεισφορά της στη δημιουργία παγωτού με σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την κατάψυξή του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννη Γιαβάση, ερευνητική ομάδα του ιδρύματος έλαβε μέρος σε ανοιχτό διεθνής διαγωνισμός της εταιρείας Unilever, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγωτού στον κόσμο, η οποία χρηματοδότησε το συνεργατικό ερευνητικό έργο «Δημιουργία παγωτού με σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Η εταιρεία προσκάλεσε εργαστηριακές ομάδες με παρεμφερή ερευνητική δραστηριότητα, από Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών, όπως το McGill στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο του Τόκιο στην Ιαπωνία να συνεργαστούν προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε περισσότερους από 3.000.000 καταψύκτες παγκοσμίως που βρίσκονται στα σημεία πώλησης των παγωτών της, όπως π.χ. τα Algida, Ben & Jerry’s, Εβγα κ.α.

Στην πρώτη φάση επιλέχθηκαν 12 εργαστηριακές ομάδες, αναμεσά τους και η ελληνική ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ηλία Αναστασόπουλο και συνεργάτες τους καθηγητές κ. Ιωάννη Γιαβάση του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κ. Θωμά Μοσχάκη του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο έργο συμμετείχαν επίσης οι υποψήφιοι διδάκτορες κ. Χρυσάνθη Μιτσάγγα Χρυσάνθη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και κ. Πρόδρομος Προδρομίδης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ολγα Στατίλκο Ολγα.

«Η ομάδα εργάστηκε περίπου 20 μήνες, από το 2020 έως το 2022 λαμβάνοντας μέρος σε εντατικό πρόγραμμα παρουσιάσεων. Ανά δύο με τρεις μήνες παρουσιάζαμε τα αποτελέσματα της έρευνας και προχωρούσαμε στάδιο- στάδιο. Από τις 12 ομάδες του διαγωνιστικού μέρους μπήκαμε στις οκτώ και στη συνέχεια στις πέντε, πριν την τελική βράβευσή μας. Στο ενδιάμεσο μάλιστα κατακτήσαμε και δύο επιπλέον βραβεία», σημείωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γιαβάσης.

Η εργαστηριακή ομάδα του Π.Θ. μελέτησε διάφορες φυσικές ουσίες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή παγωτών για να μην αλλοιώνονται ούτε να λιώνουν σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. «Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τη συντήρηση των παγωτών, αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας και άρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στόχος μας λοιπόν ήταν να μειώσουμε αυτό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ταυτόχρονα όμως απαντήσαμε και σε μία ακόμη πρόκληση. Όταν οι καταψύκτες ανοιγοκλείνουν, το καλοκαίρι, που αγοράζουμε παγωτά, η θερμοκρασία πέφτει και ενδέχεται να προκληθούν αλλοιώσεις. Με τις φυσικές ουσίες που μελετήσαμε τα παγωτά δεν θα αλλοιώνονται ακόμη και σε υψηλότερες θερμοκρασίες», εξηγεί ο κ. Γιαβάσης.

Οι πιλοτικές δοκιμές έγιναν σε εργοστάσια στην Τουρκία, την Αγγλία και την Κίνα, λίγο πριν το Πάσχα και η ελληνική ομάδα προκρίθηκε και σε αυτή τη φάση και έλαβε, τελικά, ένα από τα τρία βραβεία του προγράμματος και συγκεκριμένα το βραβείο για τη συνεισφορά της στη δημιουργία παγωτού με σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα κατά την κατάψυξή του.

Ο κ. Γιαβάσης εκτιμά ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δούμε… φιλοπεριβαλλοντικά παγωτά στα ψυγεία, η τεχνολογία αυτή όμως μπορεί, όπως επισημαίνει να βρει εφαρμογή και σε άλλες βιομηχανίες για την κατάψυξη των τροφίμων τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου