ΤΟΠΙΚΑ

Δραματική αναμονή για ακτινοθεραπείες

δραματική-αναμονή-για-ακτινοθεραπεί-892148

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες καρκινοπαθείς στη Μαγνησία. Δεν φτάνει που έχουν να ανεβούν Γολγοθά για να παλέψουν τη νόσο, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με δυσθεώρητα προβλήματα και ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παραμείνουν εκτός θεραπειών.

Ογκολογικοί ασθενείς, που χρειάζονται ακτινοθεραπεία, πρέπει να περιμένουν μέχρι και τρεις μήνες, προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού. Η πλησιέστερη μονάδα στον Βόλο είναι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όμως τα ραντεβού είναι κλεισμένα μέχρι τo τέλος Ιουλίου!

Το τμήμα Ακτινοθεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Κύργια, ακτινοθεραπευτή-ογκολόγο, αναπληρωτή καθηγητή ακτινοθεραπείας στο τμήμα Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτει κάθε μήνα τις ανάγκες περίπου 800 ασθενών, όταν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.400 καρκινοπαθείς που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστούν ακτινοθεραπείες.

Αυτό και μόνο καταδεικνύει πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία τμήματος ακτινοθεραπειών και στο Νοσοκομείο Βόλου, ένα θέμα το οποίο έχει μπει στον δημόσιο διάλογο, έχουν γίνει αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Υγείας και αναμένονται απαντήσεις, μετά και τις πληροφορίες ότι έχει ανάψει «πράσινο» για το Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ομως, μέχρι να δρομολογηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με τη δημιουργία τμήματος Ακτινοθεραπειών στο Αχιλλοπούλειο, τι μέλλει γενέσθαι με εκείνους που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τη θεραπεία;

Είναι δυνατόν καρκινοπαθείς να βιώνουν το μαρτύριο της αναμονής περιμένοντας δύο έως τρεις μήνες, μέχρι να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ραντεβού για το «εισιτήριο» να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη μάχη κατά του καρκίνου;

Πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Δανείζονται από συγγενείς και φίλους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις επιπλέον υποχρεώσεις που απορρέουν για να κάνουν την ακτινοθεραπεία τους σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα.

Διαφορετικά θα πρέπει να απευθυνθούν στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη,ή στην Αθήνα στον «Αγιο Σάββα» και στο «Μεταξά» στον Πειραιά, όπου επίσης οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες, διότι πρόκειται για μονάδες που εξυπηρετούν μεγάλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και το Λεκανοπέδιο της Αττικής αντίστοιχα.

Η αναμονή στην περίπτωση των καρκινοπαθών είναι ό,τι χειρότερο. Ανά πάσα στιγμή η υγεία τους μπορεί να επιδεινωθεί. Οταν οι θεράποντες γιατροί συστήνουν ακτινοθεραπείες αυτές θα πρέπει να γίνονται άμεσα.

Το φαινόμενο πάντως δεν είναι καινούριο καθώς επί σειρά ετών ακολουθείται «σιωπηρά» η ίδια πρακτική.

Αρκετές φορές μάλιστα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκινοπαθών έχει ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, με τη δημιουργία διπλής βάρδιας ώστε να καλύπτεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε μικρότερο χρονικό διάστημα και να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις μηνών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου