ΤΟΠΙΚΑ

Στάχτη και μπούλμπερη

στάχτη-και-μπούλμπερη-851206

Θεωρήσαμε καλό τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς στο Πήλιο να μην αναφερθούμε στο θέμα. Τώρα πλέον θα θέλαμε να κάνουμε μερικές επισημάνσεις σχετικά με το όλο ζήτημα. Αφού το κακό πέρασε, έτσι ελπίζουμε τουλάχιστο, και αφού τελικά και η φωτιά στη Σκιάθο δεν ήταν μεγάλης έκτασης. Επισημάνσεις τόσο για το Πηλίου γενικότερα, όσο και για την αντιμετώπιση, αλλά κυρίως την πρόληψη, των πυρκαγιών. Και, γιατί όχι, να μιλήσουμε και για ευθύνες, κάτι που δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να το θυμόμαστε ελάχιστα κατά τις περιόδους των καταστροφών και για λόγους εντυπωσιασμού και μετά να το ξεχνούμε. Γιατί όπως και να έχει το θέμα και όποια και να είναι η έκταση της καταστροφής, η απόδοση ευθυνών αποτελεί καταλυτικής σημασίας εργαλείο στη διαδικασία πρόληψης άλλων παρόμοιων μελλοντικών καταστροφών.
Είναι γεγονός ότι το Πήλιο, αυτό το στολίδι που έχουμε την τύχη να κοσμεί την περιοχή μας, παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα. Μην φανταστείτε βέβαια ότι για αυτό ευθύνεται το βουνό. Ο τομέας στον οποίο παρουσιάζεται η υστέρηση αυτή έχει να κάνει κυρίως με τις υποδομές γενικότερα. Και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, αλλά και των αντιδράσεων, των αρμοδίων φορέων. Με λίγα λόγια κάποια πράγματα στο βουνό των Κενταύρων έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Όχι μόνο στον τομέα της πρόληψης ή αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αλλά σε μια πλειάδα άλλων παραμέτρων. Εδώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, γιατί μην μου πείτε ότι θεωρείτε τον δρόμο που έχουμε επαρκή, θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι με την πρόληψη των πυρκαγιών; Σε λίγο καιρό άλλωστε θα το έχουμε ξεχάσει και αυτό το θέμα. Είναι βλέπετε ίδιο του Έλληνα να ξεχνά γρήγορα.
Πρέπει λοιπόν να γίνει μια αρχή με το να καθίσουν όλοι οι εγκέφαλοι του νομού, αλλά γιατί όχι και οι πολίτες, και να εκπονήσουν ένα γενικότερο πλάνο αναβάθμισης των υποδομών στο Πήλιο. Γιατί και σε άλλους τομείς η υστέρηση είναι σημαντική. Δηλαδή στον τουρισμό είμαστε πλήρεις; Την στιγμή που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν εξαιρετικά σύγχρονες μονάδες, άκρως φιλικές με το περιβάλλον και σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές. Απαιτείται λοιπόν ένα γενικότερο πλάνο που θα περιλαμβάνει την συγκεκριμένη αναβάθμιση και θα δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, αλλά και στην πρόληψη των συνεπειών που προκαλούν. Γιατί δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές. Είναι δηλαδή ευχάριστη η κατάσταση που δημιουργείτε το χειμώνα με το χιονιά, που ξεκινάς, για παράδειγμα, να πας στη Ζαγορά αλλά δεν ξέρεις αν θα φτάσεις; Είναι πλέον απαιτούμενη η άμεση δραστηριοποίηση όλων, γιατί και στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε αντίστοιχες καταστάσεις, είναι σχεδόν βέβαιο, και είναι κρίμα να έχουμε προικιστεί απλόχερα με αυτόν τον εξαιρετικής σημασίας φυσικό πλούτο και εμείς να αδιαφορούμε.
Θα πρέπει επιπλέον όλοι αυτοί που σπεύδουν να καταγράψουν στις όποιες εφημερίδες και γενικότερα στα ΜΜΕ, ευχολόγια ή κατηγορητήρια, να καταγράψουν επιτέλους συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικά οι νέοι πολιτευτές που εμφανίζονται στην περιοχή μας θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρους αυτή την μεθοδολογία προσέγγισης των όποιων ζητημάτων, διότι για την σημερινή κατάσταση ευθύνεται εν μέρει και αυτή η τακτική, και να αποδείξουν ότι έχουν να προσφέρουν πραγματικά κάτι καινούργιο.
Παράλληλα σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν και όλοι οι πολιτικοί της περιοχής μας, ανεξαρτήτως βαθμίδας και βαθμού ευθύνης. Όπως βέβαια ευθυνόμαστε και όλοι μας. Όλοι οι πολίτες, που σπεύδουμε να διαμαρτυρηθούμε μόνο όταν το κακό ξεσπάσει και φτάσει έξω από την πόρτα μας. Αν όλοι φροντίζαμε να καθαρίζουμε τα χωράφια μας, αν φροντίζαμε να προσέχουμε το δάσος που βρίσκεται γύρω από τα σπίτια μας, τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά καλύτερα. Όπως καλύτερα θα ήταν αν δεν υπήρχαν οι ασυνείδητοι εμπρηστές. Βέβαια όλα αυτά δεν ακυρώνουν την ευθύνη των τοπικών αρχόντων. Που είμαστε περίεργοι να μας πουν ποια μέτρα έχουν πάρει για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ή να μας εξηγήσουν τι συμβαίνει με τις περίφημες χωματερές; Και ποια τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται εκεί; Αν βέβαια λαμβάνονται.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου