ΤΟΠΙΚΑ

Πίνουν, καπνίζουν και κάνουν χρήση ακόμη και LSD

πίνουν-καπνίζουν-και-κάνουν-χρήση-ακό-312808

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής

Το μέγεθος της εξάρτησης των Ελλήνων μαθητών από το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά και τις παράνομες ουσίες εξέτασε διεξοδικά σε έρευνά του το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.

Η πανελλαδική έρευνα δείχνει πως οι έφηβοι εξαρτώνται από τις ουσίες, ενώ η ίδια τάση φαίνεται πως υπάρχει και στο Ν. Μαγνησίας μιας και το 31.8% των 17αρηδων καπνίζει, το 20.7 % πίνει πέντε ποτά στη σειρά, ενώ το 3,3% των μαθητών από τα 13 τους έως και τα 17 έχει κάνει χρήση του χαπιού έκσταση!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

«Κακές» συνήθειες έχει μεγάλη μερίδα των μαθητών σε όλη τη χώρα ενώ εξαίρεση δεν μπορούσε να αποτελέσει και η Μαγνησία. Κάπνισμα, αλκοόλ αλλά και χρήση απαγορευμένων ουσιών όπως κάνναβη, ηρωίνη, έκσταση, LSD και άλλες ουσίες φαίνεται πως έλκουν τους νέους.

Η έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής διεξήχθη σε όλους τους νομούς της χώρας ενώ στην περιοχή μας η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Ν. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» και με τη συνεργασία και τηνεπιχορήγηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Το δείγμα της έρευνας

Στην έρευνα που διεξήχθη το 2011 και τα αποτελέσματά της κοινοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες από το Ν. Μαγνησίας συμμετείχε τυχαίο δείγμα 11 σχολικών μονάδων από όλον το νομό.Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν έξι Γυμνάσιο και πέντε Λύκεια-/ΕΠΑΛ. Τρία σχολεία (27,3%) αρνήθηκαν τη συμμετοχή, όμως αντικαταστάθηκαν με άλλα σχολεία του νομού τα οποία είχαν επιλεγεί με τυχαίο τρόπο κατά τη δειγματοληψία ως σχολεία για αντικαταστάσεις. Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν 634, από αυτούς οι 309 ήταν αγόρια (48,7%) και 325 κορίτσια (51,3%).

Νόμιμες ουσίες – κάπνισμα

Τα αποτέλεσμα της έρευνας δυστυχώς δεν είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά για τον τρόπο ζωής των εφήβων της Μαγνησίας αλλά και για τις συνήθειές τους. Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, ένας στους 5 μαθητές, δηλαδή το 18,5% που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρει ότι κάπνισε μία φορά τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα.

Συστηματικός καπνιστής (καπνίζει καθημερινά) είναι 1 στους 7 (14,1%) μαθητές, ενώ ένας στους 19 , δηλαδή το 5,2% είναι βαρύς καπνιστής, καπνίζει δηλαδή τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα.Σε ότι αφορά το φύλο δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές όσον αφορά στο συστηματικό κάπνισμα αλλά σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αγοριών από ό,τι κοριτσιών αναφέρουν ότι καπνίζουν βαριά, δηλαδή 7,7% και 2,9%, αντίστοιχα.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η ηλικία από την οποία ξεκινούν το κάπνισμα οι έφηβοι και πολύ δε περισσότερο που από εφηβική ηλικία δηλώνουν και συστηματικοί καπνιστές. Ένας στους 18 μαθητές ηλικίας 13-14 ετών (5,5%), ένας στους 12 ηλικίας 15-16 ετών (8,0%) και ένας στους τρεις μαθητές ηλικίας 17-18 (31,8%) ετών καπνίζουν.

Ποσοστό 2,8% των μαθητών ηλικίας 13-14 ετών καπνίζουν συστηματικά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μεγαλύτερους μαθητές ανέρχεται σε 8,2% και 25,6% για τους μαθητές 15-16 ετών και 17-18 ετών, αντίστοιχα. Ποσοστό 1,1% των 13χρονων και 14χρονων και 2,8% των 15χρονων και 16χρονων καπνίζουν βαριά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους 17χρονους και 18χρονους μαθητές ανέρχεται στο 8,2%.

Πίνουν από… την κούνια

Από το αλκοόλ φαίνεται πως έλκονται οι μαθητές του νομού καθώς τρεις στους πέντε μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα , δηλαδή 57,7% πίνουν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά το μήνα και ένας στους 10 (10,2%) τουλάχιστον 10 φορές το μήνα. Ένας στους τρεις μαθητές το 36,8% δηλαδή άνω των 14 ετών ήπιε τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά, τουλάχιστον μία φορά το μήνα πριν από την έρευνα, ενώ ένας στους 8 μαθητές όλων των ηλικιών (12,8%) έχει μεθύσει τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή του.

Από την έρευνα αναδεικνύεται πως αγόρια και κορίτσια πίνουν οινοπνευματώδη ποτά και μεθούν σε παρόμοια ποσοστά αλλά όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση που σημαίνει περισσότερα από 5 ποτά στη σειρά τα ποσοστά των αγοριών είναι σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των κοριτσιών. Το 47,6% των αγοριών και 27,0% των κοριτσιών δήλωσαν πως έχουν πιει από πέντε ποτά στη σειρά.

Σε σχέση με την ηλικία ένας στους τρεις μαθητές ηλικίας 13-14 ετών (30,0%), ένας στους δύο ηλικίας 15-16 ετών (54,7%) και οχτώ στους δέκα ηλικίας 17-18 ετών (81,3%) πίνουν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Δέκα φορές το μήνα πίνει το 2.8% των μαθητών ηλικίας 13-14 ετών, το 8,1% των μαθητών ηλικίας 15-16 και το 17.3% των μαθητών 17-18 ετών.

Τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή τους έχουν μεθύσει ένας στους τέσσερις μαθητές ηλικίας 15-16 ετών (28,1%) και δύο στους πέντε ηλικίας 17-18 ετών (44,7%) πίνουν τουλάχιστον 5 ποτά στη σειρά. Ποσοστό 3,9% των μαθητών ηλικίας 13-14 ετών, 10,0% των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών και σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (20,7%) μαθητών ηλικίας 17-18 ετών.

Εκτός από τις νόμιμες… υπάρχουν κι οι παράνομες

Δυστυχώς όμως οι έφηβοι της Μαγνησίας εκτός από τις νόμιμες ουσίες, που είναι βλαβερές για την υγεία τους, στρέφονται και στις παράνομες ουσίες, όπως η κάνναβη, η ηρωίνη, το έκσταση, το LSD ακόμη και τα μαγικά μανιτάρια.

Η έρευνα μελέτησε ξεχωριστά τη στάση των μαθητών απέναντι στις παράνομες ουσίες ανά ηλικία.

Έτσι σε ό,τι αφορά τους μαθητές 13-14 ετών, ποσοστό της τάξης του 4,4% των μαθητών αυτής της ηλικίας έχει κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας (κάνναβη ή/και έκσταση) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, χωρίς να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Από την άλλη πλευρά ένας στους 10 μαθητές (10,0%) ηλικίας 15-16 ετών και ένας στους 7 (14,3%) ηλικίας 17-18 ετών έχει κάνει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας (κάνναβη, ηρωίνη, κοκαΐνη, κρακ, αμφεταμίνες, έκσταση, LSD, μαγικά μανιτάρια, GHB) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, τα αγόρια σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τα κορίτσια (17,4% και 8,8%, αντίστοιχα).

Ταυτόχρονα, ποσοστό 9% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ποσοστό 5,4% αναφέρουν χρήση περισσότερες από τρεις φορές. Υψηλότερο ποσοστό στη χρήση κατέχουν τα αγόρια με 8.1% ενώ τα κορίτσια 2.8% ανέφεραν πως έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή τους.

Αναλυτικά οι μαθητές ηλικίας 13-14 ετών αναφέρουν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σε ποσοστό 3,3% και χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε ποσοστό 1,7%. Οι μαθητές ηλικίας 15-16 ετών αναφέρουν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σε ποσοστό 8,6% και χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε ποσοστό 5,1%, ενώ εκείνοι ηλικίας 17-18 ετών αναφέρουν χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους σε ποσοστό 12,3% και χρήση τουλάχιστον 3 φορές σε ποσοστό 7,1%.

Τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, έκαναν χρήση κάνναβης το 7,4 % των μαθητών ηλικίας 15-16 ετών και 11,6% εκείνων ηλικίας 17-18 ετών. Για χρήση κάνναβης τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 3,4% και 5,3%. Αγόρια και κορίτσια δεν διαφέρουν σημαντικά στην πρόσφατη χρήση κάνναβης.

Στοιχείο σοκ αποτελεί πως το 3,3% των μαθητών όλων των ηλικιών έχουν κάνει χρήση της ουσίας έκσταση, χωρίς να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και μεταξύ των τριών ηλικιακών ομάδων.

Διαβάζοντας την έρευνα σε βάθος ανακαλύπτει κανείς πως οι έφηβοι θέλουν ή επηρεάζονται και δοκιμάζουν οποιαδήποτε παράνομη ουσία. Ένας στους 8 μαθητές όλων των ηλικιών (12,3%) έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών (π.χ. κόλλα, βενζίνη) τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, χωρίς να παρατηρούνται στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων (13.9% αγόρια και 10,9% κορίτσια) ούτε μεταξύ των τριών ηλικιακών ομάδων.Ταυτόχρονα, 7,9% των μαθητών έχουν κάνει χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χωρίς τη σύσταση γιατρού, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ούτε διαφορές μεταξύ των τριών ηλικιακών ομάδων.

Σύγκριση της Μαγνησίας με τη Θεσσαλία και την Ελλάδα

Συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας τα ποσοστά του Ν. Μαγνησίας για τη χρήση όλων των εξαρτησιογόνων ουσιών δεν διαφέρουν σημαντικά, όπως σημειώνουν οι μελετητές.Συγκριτικά με το σύνολο της χώρας, οι μαθητές στο Ν. Μαγνησίας κάνουν χρήση όλων των εξαρτησιογόνων ουσιών που εξετάστηκαν σε ποσοστά παρόμοια με εκείνα των εφήβων στο εθνικό δείγμα.Εξαίρεση αποτελεί η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών για την οποία τα ποσοστά των εφήβων στο Ν. Μαγνησίας είναι χαμηλότερα από εκείνα του εθνικού δείγματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου