Καμπανάκι γιατρών για την υπέρταση

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-18, 09:45:32
Η υπέρταση σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τα καρδιοαγγειακά επεισόδια, λέει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Αχιλλοπούλειο Βασίλης Σαράκης και προτρέπει τους πολίτες να συμμετάσχουν στον διήμερο δωρεάν έλεγχο μέτρησης της πίεσης
Καμπανάκι γιατρών για την υπέρταση

Στη μάχη… της ενημέρωσης του πληθυσμού της Μαγνησίας για τις βλαβερές συνέπειες, που έχει η υπέρταση (υψηλή πίεση), καθώς θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την πρόκληση καρδιοαγγειακών επεισοδίων, ρίχνονται οι καρδιολόγοι του Νοσοκομείου Βόλου.

Με επικεφαλής τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Βασίλη Σαράκη, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή αρχίζουν στον Βόλο μετρήσεις αρτηριακής πίεσης στο κοινό. Η συγκεκριμένη δράση έχει στόχο ενημερωτικό, με αφορμή τη χθεσινή (17η Μαΐου) Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης.

Στο πλαίσιο αυτό αύριο και μεθαύριο Παρασκευή στην πλατεία του Αγίου Νικολάου τις ώρες 10πμ-2μμ θα γίνονται μετρήσεις αρτηριακής πίεσης δωρεάν στους πολίτες από τους γιατρούς της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, υπό την εποπτεία του διευθυντή Βασίλη Σαράκη και της επιμελήτριας Λίνας Ορφανού.

Σύμφωνα με τον κ. Σαράκη, στην Ελλάδα τα καρδιοαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και η υπέρταση παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

Επίσης στην Ελλάδα 40% των ενηλίκων έχει υπέρταση (κυρίως άνδρες), 32% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστο, το 35% είναι διαγνωσμένο, όμως δεν ρυθμίζει την πίεσή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία του.

Οι γιατροί εκτιμούν πως μόνο το 30% των υπερτασικών στη χώρα έχει ρυθμίσει την πίεση, όπως έδειξε επιστημονική μελέτη που έγινε το 2016.

Σημειώνεται πως με αφορμή την παγκόσμια ημέρα υπέρτασης, εκδηλώσεις γίνονται σε πολλές χώρες, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης άρχισε το παγκόσμιο πρόγραμμα ΜΜΜ (Μαy Measurement Month) με μετρήσεις αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό τον μήνα Μάιο.

«Το πρόγραμμα ΜΜΜ 2022 πραγματοποιείται στην Ελλάδα 16-31 Μαΐου 2022 σε 11 πόλεις- μεταξύ των οποίων και ο Βόλος- υπό τη ευθύνη του καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Στεργίου έχοντας σκοπό την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στη σημασία της υπέρτασης ως κύριο τροποποιητικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοαγγειακά επεισόδια (κυρίως στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και καρδιακή ανεπάρκεια και περιφερική αγγειοπάθεια) και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση όπως και τον εντοπισμό πολλών αδιάγνωστων και αρρύθμιστων περιπτώσεων», όπως εξηγεί ο κ. Σαράκης.

Τέλος, οι γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής ευχαριστούν δημόσια τον Δήμο Βόλου για τη συνδρομή στην προσπάθεια που θα γίνει το διήμερο με επίκεντρο την πλατεία Αγίου Νικολάου, όπου θα διενεργηθούν οι μετρήσεις.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=