ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις στα προϊόντα καπνού

αυξήσεις-στα-προϊόντα-καπνού-892835

Αυξήσεις στις τιμές των καπνικών προϊόντων. Ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας Βασίλης Τόπας λέει ότι οι περιπτερούχοι είδαν ανεβασμένες τιμές στα τιμολόγιά τους έως 10 λεπτά του ευρώ σε συγκεκριμένες μάρκες πακέτων τσιγάρων και στριφτό καπνό ακόμη και εισαγωγής, ενώ δεν προηγήθηκε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας δεν σημειώθηκαν ανατιμήσεις στα προϊόντα καπνού. «Το ζητήσαμε και η αλήθεια είναι ότι τηρήθηκε. Δεν θέλουμε αυξήσεις, γιατί στη συνέχεια ο κόσμος κατευθύνεται στη μαύρη αγορά και βλέπουμε το λαθρεμπόριο να αυξάνεται. Παρ’ όλα αυτά, τον τρέχοντα μήνα είδαμε αλλαγές», σημειώνει.

Ο ίδιος επισημαίνει πως «είναι αρνητική χρονική συγκυρία για να σημειώνονται ανατιμήσεις, όταν όλα τα προϊόντα τροφίμων έχουν ανεβασμένες τιμές έως 20 λεπτά του ευρώ. Βλέπουμε τους καταναλωτές να είναι περιορισμένοι στις αγορές τους. Ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα και είναι απολύτως δικαιολογημένοι», σημειώνει.

Περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, σημειώνει πως «από το Πάσχα και μετά η κίνηση έκοψε απότομα. Οι καταναλωτές έκαναν στις γιορτές τις καθιερωμένες αγορές και στη συνέχεια μαζεύτηκαν. Εχουν να ανταποκριθούν σε αυξημένες υποχρεώσεις με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου. Φαίνονται οι σκοτούρες τους και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».

Σε δεινή θέση βρίσκονται και οι επαγγελματίες με συσσωρευμένες οφειλές. «Από το Πάσχα και μετά σημειώνεται πτώση. Στις γιορτές υπήρχε μία άνοδος αφού ο κόσμος βγήκε έξω και πήγε στα χωριά. Τώρα κοιτάζει μόνο τα απαραίτητα, ενώ δεν μας βοήθησε και ο καιρός το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου» σημειώνει ο ίδιος.

Οι επαγγελματίες δεν δίνουν πλέον βερεσέ. «Οι έμποροι ζητούν το αντίτιμο των προϊόντων τους σε μετρητά. Διευκολύνουμε μόνο περιοίκους της γειτονιάς που τους γνωρίζουμε και ξέρουμε ότι είναι αξιόπιστοι, αλλά όχι με μεγάλα ποσά, μόνο έως 50 ευρώ. Από κει και πέρα σε όσους δεν έχουν χρήματα, ζητούμε πληρωμή με κάρτα. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και οι τράπεζες δίνουν δάνεια με πολύ αυστηρά κριτήρια», σημειώνει ο κ. Τόπας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου