ΤΟΠΙΚΑ

Κάτω από τα 15 έτη στο τιμόνι

κάτω-από-τα-15-έτη-στο-τιμόνι-892985

Πληθώρα δικογραφιών, που αφορούν σε ανήλικους, που οδηγούν δίκυκλα ή αυτοκίνητα χωρίς δίπλωμα, δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η Εισαγγελία Βόλου, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για τις ζωές των παιδιών στους δρόμους, αλλά και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου.

Σε μία προσπάθεια να βάλει φρένο στο επικίνδυνο φαινόμενο, εισαγγελέας αποφάσισε να παρέμβει. Από εδώ και στο εξής, όποτε διαπιστώνεται παράβαση για οδήγηση χωρίς άδεια από ανήλικους κάτω των 15 ετών, κοινωνικός λειτουργός των οικείων δήμων θα επισκέπτεται τα σπίτια τους.

Η κοινωνική λειτουργός θα μιλά με τις οικογένειες και τα παιδιά, προκειμένου να ενημερώνει για τους κινδύνους που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραβάσεις που διαπιστώνονται αφορούν κατά κύριο λόγο σε ανήλικους που ζουν στην περιφέρεια του νομού, όπου δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχει η νοοτροπία η οδήγηση σε νέες ηλικίες να αποτελεί λόγο υπερηφάνειας για τους γονείς, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ηδη δόθηκε σχετική παραγγελία για τρεις τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να μην επαναληφθεί το επικίνδυνο φαινόμενο και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα με την απαραίτητη ενημέρωση.

Στους ελέγχους του Τμήματος Τροχαίας Βόλου και των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων διαπιστώνεται πληθώρα παραβάσεων με ανήλικους να οδηγούν χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης. Η πλειονότητα των παραβάσεων που διαπιστώνεται αφορά σε νέους ηλικίας 16-17 ετών. Ωστόσο, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αφορά και σε ανήλικους κάτω των 15 ετών.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4599/19 επιτρέπεται η οδήγηση για άτομα που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν περάσει επιτυχώς θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για την οποία χορηγείται βεβαίωση από τη Διεύθυνση Μεταφορών, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται να οδηγούν με συνοδεία συνοδηγού που έχει συμπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας του, έχει άδεια ικανότητας οδήγησης τουλάχιστον πέντε έτη και δεν έχει καταλογιστεί σε βάρος του ποινή στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων.

Ο ανήλικος υποψήφιος οδηγός, κατά τη διάρκεια της συνοδευόμενης οδήγησης, υποχρεούται σε ειδική ασφαλιστική κάλυψη, έναντι του κυρίου ή του κατόχου των οχημάτων.

Η άδεια οδήγησης χορηγείται με τη συμπλήρωση των δεκαοκτώ 18 ετών και εφόσον ο οδηγός δεν έχει υποπέσει σε παράβαση για την οποία καταλογίζονται βαθμοί ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών Αυτοκινήτων, Μοτοσικλετών και Μοτοποδηλάτων (Σ.Ε.Σ.).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου