Αυξήσεις - ανάσα στον επισιτισμό

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-14, 12:05:23
Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί στις 31 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ετσι μετά τη σύμβαση στον τουρισμό, θα επεκταθεί και η αντίστοιχη, που έχει υπογραφεί για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις
Αυξήσεις - ανάσα στον επισιτισμό

Ερχεται σημαντική οικονομική ανάσα για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό στη Μαγνησία, μετά την προαναγγελία του υπουργείου Εργασίας ότι επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα της συλλογικής σύμβασης σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί στις 31 Μαΐου, οπότε και συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ετσι μετά τη σύμβαση στον τουρισμό, θα επεκταθεί και η αντίστοιχη, που έχει υπογραφεί για τις επισιτιστικές επιχειρήσεις.

Τη δέσμευση διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στη δεύτερη σε λίγες ημέρες σύσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό και της ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά τη λήψη απόφασης οι εργαζόμενοι στον κλάδο δικαιούνται αυξήσεις με αναδρομικότητα από τις 22 Φεβρουαρίου 2021. Ιδιαίτερα ευνοημένο θα είναι το προσωπικό κουζίνας καθώς οι μισθοί τους, βάσει της κλαδικής, θα αναπροσαρμοστούν ώστε να μην υπολείπονται από τον κατώτατο μισθό που πρόσφατα αυξήθηκε στα 713 ευρώ.

Αντίστοιχες αυξήσεις θα έχουν και οι εργαζόμενοι ως βοηθητικό προσωπικό για τους οποίους η κλαδική προβλέπει μικτό μισθό 673,38 ευρώ, οι ταμίες με μικρό μισθό 697,46 ευρώ. Επίσης βελτιωμένος θα είναι και ο μισθός των πλήρως απασχολούμενων διανομέων. Για αυτήν την κατηγορία προβλέπεται μισθός 674,24 ευρώ βάσει της κλαδικής, αλλά θα τύχει αναπροσαρμογής ώστε να μην υπολείπεται του κατώτατου μισθού.

Οπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και έφορος στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του επισιτιστικού κλάδου, η διάρκεια της κλαδικής σύμβασης που θα καταστεί υποχρεωτική είναι μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2023 και φέρει τις υπογραφές των προέδρων της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό- τουρισμό, την πανελλήνια ομοσπονδία εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, την ΓΣΕΒΒΕ και την Ομοσπονδία επαγγελματιοβιοτεχνών ζαχαροπλαστών Ελλάδας.

Επισήμανε επίσης ότι «επιτέλους 400.000 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα θα έχουν ρυθμιζόμενους τους όρους αμοιβής και εργασίας».

Η Ομοσπονδία επίσης έθεσε επιτακτικά στο υπ. Εργασίας το θέμα της χρονικής επέκτασης του ταμείου ανεργίας τους χειμερινούς μήνες, ενώ ακόμη ζητήθηκε να γίνονται εντατικοί έλεγχοι από τον Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου για να σταματήσει η εργοδοτική παραβατικότητα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
3
=