Δεύτερη ευκαιρία για 9.000 άτομα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-05-14, 11:55:56
Εμφαση θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους ΟΑΕΔ 30 έως 49 ετών, που δεν έχουν ενταχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στους ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (τ. ΚΕΑ), προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας
Δεύτερη ευκαιρία για 9.000 άτομα

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για τουλάχιστον 9.000 ανέργους του ΟΑΕΔ αποφοίτους πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Εμφαση θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους ΟΑΕΔ 30 έως 49 ετών που δεν έχουν ενταχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στους ωφελούμενους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (τ. ΚΕΑ), προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα θα αφορά στις περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου, Κρήτης, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για περιφέρειες στις οποίες τα ποσοστά ανεργίας είναι αυξημένα (σε σχέση με τον μέσο όρο που ισχύει για όλη την χώρα), λόγω ομαδικών απολύσεων, είτε λόγω παύσης λειτουργίας επιχειρήσεων ή πτώχευσης ή αναδιαρθρώσεων κλάδων οικονομικών δραστηριοτήτων ή ευρύτερα λόγω εστιασμένων προβλημάτων στην τοπική αγορά εργασίας ή έκτακτων καταστάσεων (π.χ. COVID-19).

Οι άνεργοι θα λάβουν εξειδικευμένη κατάρτιση σε νέες ειδικότητες και να πιστοποιήσουν τα προσόντα τους με στόχο την προσαρμογή τους στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις διαφόρων κλάδων αιχμής της οικονομίας, τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και την ένταξη / επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

 

Το πλαίσιο για το επίδομα κατάρτισης

Σε ό,τι αφορά στο επίδομα κατάρτισης προβλέπονται:

  • Το κόστος ανθρωποώρας δια ζώσης θεωρητικής κατάρτισης προσδιορίζεται σε εύρος τιμών από 5,3 έως 7 ευρώ.
  • Το κόστος ανθρωποώρας πρακτικής άσκησης προσδιορίζεται σε εύρος από 2,1 έως 3 ευρώ.
  • Το κόστος ωριαίας ατομικής συνεδρίας προσδιορίζεται σε εύρος τιμών από είκοσι πέντε (25) έως τριάντα πέντε (35) ευρώ.
  • Το μέσο κόστος πιστοποίησης κυμαίνεται από 60 (για πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων) έως 150 ευρώ (για πιστοποίηση εξειδικευμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων) ανά ωφελούμενο.
  • Το εκπαιδευτικό επίδομα ορίζεται στα πέντε (5) ευρώ ανά ώρα. Δεν περιλαμβάνονται σε αυτό οι ασφαλιστικές εισφορές.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που θα παρέχουν θέσεις πρακτικής άσκησης δεν θα λάβουν αποζημίωση, ενώ οι ωφελούμενοι δεν θα καλύπτουν υφιστάμενες θέσεις εργασίας της επιχείρησης και δεν θα υποκαθιστούν υπάλληλους /εργαζόμενους σε αυτή (απολύσεις).

Παράλληλα δεν θα υπάρχει υποχρέωση οι ωφελούμενοι να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις μετά το τέλος της πρακτικής άσκησης με τους ίδιους προνομιακούς όρους για τους εργοδότες.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη από χθες 13 Μαΐου μέχρι και 10 Ιουνίου οι θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι (συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων Ινστιτούτων/φορέων αυτών), οι επιστημονικοί, επαγγελματικοί φορείς ΝΠΔΔ και τα ΝΠΔΔ εκπροσώπησης επιμελητηρίων ή συνδέσμων Επιχειρήσεων να υποβάλλουν προτάσεις μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
8
=