ΤΟΠΙΚΑ

Διαδρομές μετ’ εμποδίων εκτός κέντρου

διαδρομές-μετ-εμποδίων-εκτός-κέντρο-893956

Χρησιμοποίησαν αναπηρικό αμαξίδιο, που ανήκει στη γιαγιά μαθήτριας, και επιχείρησαν να διασχίσουν δύο διαδρομές εκτός κέντρου του Βόλου για να καταγράψουν πόσο εύκολη είναι η αυτόνομη κίνηση ατόμων με αναπηρίες που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

Ο λόγος για οκτώ μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, το οποίο λαμβάνει μέρος φέτος, για πρώτη φορά, στην πανελλαδική εκστρατεία του Ecocity, Ecomobility και Freemobility, καταγράφοντας προβλήματα βιώσιμης κινητικότητας μέσα στην πόλη.

Με την επιστροφή στις αίθουσες, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, το σχολείο ανέλαβε δράση. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, Λίνο Βίγκλα, οι μαθητές θέλησαν να καταγράψουν το επίπεδο της βιώσιμης κινητικότητας σε περιοχές της πόλης εκτός κέντρου, το οποίο είναι σχετικά προσβάσιμο για άτομα με αναπηρίες.

Χάραξαν δύο διαδρομές κοντά στο σχολείο τους. Η πρώτη από τα γραφεία του «Ιππόκαμπου» στην οδό Γάτσου και μέσω της οδού Ρήγα Φεραίου μέχρι το σχολείο που βρίσκεται στο συγκρότημα του Μουρτζούκου και η δεύτερη αντίστοιχη λίγων τετραγώνων πάνω από τον Κραυσίνδωνα και μέσω της Αναπαύσεως και πάλι προς το σχολείο.

Κατά την πρώτη διαδρομή η μετακίνηση ήταν σχεδόν προσβάσιμη, όπως κατέγραψαν οι μαθητές που την ακολούθησαν με αναπηρικό αμαξίδιο. Στη δεύτερη διαδρομή, «μπήκαν στα παπούτσια» ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Δεν υπάρχουν ράμπες, συνάντησαν εμπόδια πάνω στα ίδια τα πεζοδρόμια, μέχρι που αναγκάζονταν να σηκώνουν το αμαξίδιο στα χέρια και να το κατεβάζουν στο οδόστρωμα. «Θεωρώ αδύνατο ότι άτομο με αναπηρία θα μπορέσει να μετακινηθεί μόνο του από τη συγκεκριμένη διαδρομή», σχολίασε ο κ. Βίγκλας.

Τη διπλή διαδρομή, μαθητές κατέγραψαν σε βίντεο διάρκειας 15 λεπτών, το οποίο θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο της εκστρατείας, σε εκδήλωση που θα κάνουν στο σχολείο τους, μεθαύριο Δευτέρα 16 Μαΐου, στις έξι το απόγευμα, διεκδικώντας μάλιστα διάκριση στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας.

Στην εκστρατεία του ΣΔΕ Βόλου συμμετείχαν ο διευθυντής Λίνος Βίγκλας, ως συντονίστρια η εκπαιδευτικός Μαρία Λιναρδοπούλου, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Σκίτσος και οι μαθητές – εκπαιδευόμενοι Παναγιώτα Αργυρού, Λουτσιάν Κονσταντίν, Χαράλαμπος Ματθαίου, Κωνσταντίνα Ξυδά, Δημήτριος Πασχάλης, Αναστάσιος Μουχαβούζης, Καλομοίρα Καποδίστρια και Αικατερίνη Περδίου.

Τα αποτελέσματα της εκστρατείας αναμένονται στις αρχές Ιουνίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου