ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες ξάφριζαν ηλικιωμένους

βολιώτες-ξάφριζαν-ηλικιωμένους-893988

Μέλη πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε συστηματικά κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων στην Αττική με τη μέθοδο της απασχόλησης, είναι δύο άνδρες από τη Μαγνησία.

Πρόκειται για 57χρονο από τον Αλμυρό και 21χρονο Βολιώτη, τα στοιχεία των οποίων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα μαζί με όλων των δραστών, συνολικά δέκα τον αριθμό, από την Ελληνική Αστυνομία μετά από σχετική διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο 57χρονος ονομάζεται Κυριάκοs Pammos του Κωνσταντίνου και της Μαρίας και είναι γεννηθείς την 8η Οκτωβρίου 1965 στο Κρόκιο Αλμυρού και ο 21χρονος Ταφίλης Ελευθέριος του Ηλία και της Βασιλικής και είναι γεννηθείς την 8η Οκτωβρίου 2001 στον Βόλο.

Οι κατηγορούμενοι εισέρχονταν στις οικίες ηλικιωμένων προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή τους συντηρητές ανελκυστήρων και στη συνέχεια έκλεβαν διάφορα χρηματικά ποσά, τιμαλφή και αντικείμενα αξίας.

Το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξιχνίασε 22 περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και κατάσχεσε στις επιχειρήσεις πλήθος κοσμημάτων, ρολόγια, τα χρηματικά ποσά των 27.150 ευρώ και 3.140 δολαρίων και δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα.

Τα στοιχεία των συλληφθέντων δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Αστυνομία με στόχο, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική διάταξη, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής αυτών και σε άλλες αξιόποινες πράξεις και τον εντοπισμό των διαφευγόντων τη σύλληψη.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476183 του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Ο τρόπος δράσης της σπείρας

Τα μέλη της σπείρας, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, κινούμενα, πρωινές – μεσημβρινές ώρες, με οχήματα ιδιοκτησίας τους ή συγγενικών τους προσώπων, σε ομάδες τριών έως πέντε ατόμων, περιφέρονταν σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα σε σημεία με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα (λαϊκές αγορές, σούπερ μάρκετ και καταστήματα), προκειμένου να εντοπίσουν τα υποψήφια θύματά τους.

Στη συνέχεια και στοχεύοντας αποκλειστικά σε ηλικιωμένα άτομα, τα ακολουθούσαν διακριτικά κατά την επιστροφή τους στις οικίες τους και κατά την είσοδό τους σε αυτές τους απευθύνονταν, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή των συντηρητών ανελκυστήρων.

Ακολούθως τους έπειθαν ότι τυγχάνει επιτακτική ανάγκη εισόδου τους στις οικίες, προκειμένου να εξετάσουν υποτιθέμενη διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή ρευματοκλοπή ή βλάβη του ασανσέρ. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσποιούνταν τους μεταφορείς-καθαριστές χαλιών για παράδοση σε ένοικους της ίδιας πολυκατοικίας, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι εμπορία χαλιών που ασκούσαν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Με την απόκτηση πρόσβασης στο εσωτερικό των οικιών, κάποιοι εξ αυτών οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στον χώρο συνήθως της κουζίνας, όπου τους απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ παράλληλα οι συνεργοί τους, ερευνούσαν επισταμένα τους λοιπούς χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και διάφορα τιμαλφή.

Με το πέρας της εγκληματικής τους δραστηριότητας, επιβιβάζονταν στα αυτοκίνητά τους, όπου τους ανέμεναν οι οδηγοί συνεργοί τους και διέφευγαν άμεσα από τα σημεία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου