ΤΟΠΙΚΑ

Απόμαχοι της εργασίας σε εξαθλίωση

απόμαχοι-της-εργασίας-σε-εξαθλίωση-894005

Χαριστική… βολή φαίνεται να αποτελούν για χαμηλοσυνταξιούχους οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης που παρέλαβαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα υψηλά ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε αντίθεση με τη χαμηλή σύνταξη που λαμβάνουν δεν τους αφήνουν το περιθώριο να καλύψουν ούτε τα αναγκαία και απόμαχοι της εργασίας οδηγούνται σε οικονομική εξαθλίωση.

Τους τελευταίους μήνες, στο κατώφλι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Βόλου, φθάνουν ολοένα και περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που έχουν βγει σε σύνταξη που δεν ξεπερνά τις 4.917 ευρώ ετησίως, ζουν σε ενοίκιο οι περισσότεροι κι ακόμη κι αν έχουν παιδιά, δεν μπορούν να τους στηρίξουν, καθώς και τα ίδια αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ακόμη και ανεργία.

Τα προηγούμενα χρόνια συνταξιούχοι των 400 ευρώ το μήνα, κατάφερναν κάνοντας αιματηρές οικονομίες να τα φέρνουν «βόλτα». Μετά την ενεργειακή κρίση και την παραλαβή «φουσκωμένων» λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης τους «πήρε η μπάλα».

Σύμφωνα με κοινωνικούς λειτουργούς, τα αιτήματα από ηλικιωμένους προκειμένου να ενταχθούν στη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι αυξημένα. Από το σύνολο των 200 καρτών που εξυπηρετούνται σήμερα, οι 40 περίπου αφορούν σε τέτοιες περιπτώσεις συνταξιούχων. Συχνά είναι εξάλλου τα τηλεφωνήματα που δέχεται η δομή από συνταξιούχους που ρωτούν αν μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και από παιδιά τους που ρωτούν πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γονείς τους.

«Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας είχαν συνηθίσει να κάνουν πολύ μεγάλη οικονομία και κατάφερναν να καλύπτουν τις ανάγκες τους ακόμη και με πολύ χαμηλές συντάξεις. Το τελευταίο εξάμηνο όμως, όταν ζητούμε δικαιολογητικά βλέπουμε οφειλές σε λογαριασμούς ρεύματος που ξεπερνούν τα 800 ευρώ. Πρόκειται για ποσά μη διαχειρίσιμα, καθώς ακόμη και για να ρυθμιστούν ζητούνται υψηλές προκαταβολές», σχολιάζουν κοινωνικοί λειτουργοί επισημαίνοντας ότι ποτέ στο παρελθόν η δομή δεν εξυπηρετούσε τόσο πολλούς ηλικιωμένους.

Εκτιμάται δε ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των υπέρογκων λογαριασμών, το πρόβλημα θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες, όχι μόνο για τους ίδιους τους ηλικιωμένους αλλά και για νοικοκυριά που μέχρι πρότινος κατάφερναν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, πλέον όμως ακόμη και το καθημερινό φαγητό αποτελεί πρόκληση.

Σημειώνεται ότι ήδη το Κοινωνικό Παντοπωλείο εξυπηρετεί 200 κάρτες για ισάριθμες περιπτώσεις οικογενειών ή μονοπρόσωπων νοικοκυριών, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα εντάχθηκαν δέκα επιπλέον ωφελούμενοι και εκκρεμούν κι άλλα αιτήματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου